„Мона Лиза” полетя на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA Goddard
Антония Михайлова

Леонардо да Винчи едва ли щеше да спи спокойно вечния си сън, ако знаеше какво ще творят учените с негов шедьовър в началото на XXI век. НАСА реши да покаже на света, че разполага с нови възможности за лазерна комуникация с изкуствените спътници на Луната. И предаде в кодиран вид с помощта на лазер най-известната картина в света – „Джокондата” – до инструмента LOLA на автоматичния апарат LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), който е на орбита около Луната. Предаването е извършено от Центъра за космически полети „Годард” в щата Мериленд.

За да изпратят картината, учените разделили изображението на Мона Лиза на 30 400 пиксела. Образът е изпратен със скорост 300 бита в секунда. Сигналът е предаден на разстояние 384 400 км.

След това лазерните импулси били получени от инструмента LOLA, който пресъздал образа. За проверка на предаването изображението е върнато на Земята от LRO. Но турбулентността в атмосферата предизвикала много грешки при предаването и картината се върнала с по-лошо от изпратеното качество.

© Xiaoli Sun, NASA Goddard

„За първи път успяваме да постигнем едностранна лазерна връзка на междупланетни разстояния”, хвали се Дейвид Смит от Масачузетския технологичен институт. Специалистът работи с лазерния високомер на LRO.

Подобна технология ще се прилага като резервен канал за общуване със спътниците, които сега използват радиосигнали. В по-далечно бъдеще лазерът ще позволи предаването на по-голям обем данни в сравнение с радиовръзката. Например учените смятат, че този експеримент открива пътя за използването на лазера за получаване на висококачествено видео от Юпитер.

Източник: Daily Mail

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори