Може ли да бъде реален сценарият на „След утрешния ден“?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

The Day After Tomorrow
Антония Михайлова

Учен от Саутхемптънския университет е подготвил научно изследване на климатичния сценарий, представен във филма „След утрешния ден“.

В лентата от 2004 година затоплянето на климата предизвиква рязък срив на термохалинната океанска циркулация, наричана още Голям океански конвейер. Това води до катастрофални събития, например торнадо, разрушаващо Лос Анджелис, потапяне на Ню Йорк и замръзване на Северното полукълбо.

Макар че научната достоверност на филма е подлагана на критика от климатолозите, сценарият за рязък срив на термохалинната океанска циркулация като следствие на антропогенния парников ефект, никога не е разглеждан като един от съвременните климатични модели.

Като използвал немския климатичен модел ECHAM в Института „Макс Планк4 в Хамбург, проф. Сибрен Дриджфхаут (Sybren Drijfhout) открил, че ако глобалното затопляне и сривът на термохалинната океанска циркулация се случат едновременно, през следващите 20 години Земята ще се охлажда, а няма да се затопля.

След това глобалното затопляне ще продължи, сякаш нищо не се е случвало, но средната температура ще се измени с около 0,8°C.

„Планетата Земя ще се възстановява от срива в термохалинната циркулация около 40 години. Глобалното затопляне ще продължи със съвременните темпове, но в близост до източната граница на Северния Атлантически океан (включително Британските острови) ще бъде необходимо повече от столетие, за да се върне температурата към нормалната“, казва проф. Дриджфхаут.

Изследването е публикувано в сп. Nature.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори