Може ли да има живот в океана на Плутон?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мечовете на повърхността на Плутон. © NASA/JHUAPL/SwRI
Ивайло Красимиров

Скрит под ледената повърхност на планетата джудже Плутон, трябва да се крие океан. Неговият състав консистенция не могат да се сравняват с това, което ни е познато на Земята. Астробиолозите спекулират по темата, дали в океана на Плутон може да бъде открита извънземна форма на живот.

Професор Уилиям МакКинън от Университета Вашингтон в Сейнт Луис и сътрудник на НАСА по мисията Нови Хоризонти (New Horizons), която през лятото на 2015 г. мина покрай Плутон и в момента изпълнява други мисии в Кайперовия пояс, твърди, че компютърни модели и топографски данни сочат, че скритият океан на Плутон се простира на 950 км, а дълбочината му е повече от 80 км. Екипът на МакКинън е стигнал до заключението, че океанът, който се намира под сърцевидния регион Спутник Планиция (Sputnik Planitia), е силно обогатен с амоняк и има консистенция подобна на сироп.

Сондата Нови Хоризонти определи амоняка като една от основните съставни части на най-голямата луна на Плутон –  Харон, както и на друг, по-малък сателит на планетата. „Затова с голяма доза вероятност може да се очаква същото и във вътрешността на Плутон“, смята МакКинън. Там, по думите му се намира много леден, солен и богат на амоняк океан. „По земните стандарти подобен океан не би бил възможна среда за живот на бактерии, риби или други познати ни форми на живот. Но подобно на метановите морета на Титан (луна на Сатурн), за Плутон също седи въпросът, дали няма изцяло нови, екзотични форми на живот.“
Ако наличието на океан на Плутон се потвърди, това би направило вероятно наличието на многобройни подобни океани и на други тела от Кайперовия пояс, които е възможно да съхраняват някакви форми на живот.

Животът може да толерира много необичайни обстоятелства: силни концентрации на сол, екстремни студове и горещини. Все пак е спорно, дали подобни концентрации на амоняк, каквито са необходими, за да поддържат океана на Плутон в течно състояние, могат да бъдат преодолени.

Амонякът е перфектно средство за предпазване от замръзване. На Земята служи на някои микроорганизми за производството на ДНК и протеини.

МакКинън предполага, че живот в океана на Плутон ще бъде открит – най-вероятно във формата на примитивни микроорганизми или предклетъчни.

Досегашните изследвания са като цяло успешни, но за момента няма никакви директни доказателства. Когато се потвърди категорично наличието на океан, ще са необходими още наблюдения и проучвания, както и бъдещи мисии до Плутон. Това задължава следващите поколения да продължат там, където Нови Хоризонти спря, смята ученият.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментари

  • Изглежда, че тази планет акрасавица е обитаема от наши деца.
    Много преродени като хора на Земята имат данни за весело сексуално ориентирано обучение на ПЛутон.
    По известни са Мерилин Монро,Владимир Георгиевич Ажажа и милиони други..

    Йордан Иванов douser 14 август 2017 11:19 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори