Мравки „химици“ приготвят антибиотици, за да защитават мравуняците си

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Мравките извършват редица дейности, за които си мислим, че са присъщи единствено на човека. Мравки архитекти, мравки работници, мравки войници… Имат си и субординация – началници и подчинени.

Сега учените добавиха още една професия в мравуняка – мравка химик. Ново изследване показва, че дървесните мравки защитават своите колонии от болести, като забъркват силни антибиотици от дървесна смола и отрова от собственото си тяло.

Откритието показва един от най-убедителните примери за фармакология създадена от животни и обяснява защо някои мравки са способни да избегнат епидемии, от които други насекоми загиват.

Дървесните мравки живеят в гъсто населени общности, колонии наброяващи стотици хиляди членове. Това ги прави уязвима цел за много болести. Мравуняците им са затоплени, влажни и пълни с умрели отровни насекоми, използвани за храна. Много от видовете мравки успяват да се спасят от болести като постоянно чистят мравуняците си, а някои дори се „подстригват“ взаимно.

Дървесните мравки са намерили друго решение – те носят в мравуняците си антимикробни дървесни смоли. Мишел Шапюиза, биолог от университета в Лозана, Швейцария, откри, че не е само смолата, която ги спасява, а този вид мравки имат още по-сложен начин да се пазят здрави.

Шапюиза и неговите колеги първо измерили действието на дървесната смола в обезвреждането на смъртоносни за мравките гъбички, които ги инфектират.

След това сравнили действието на смолата при гъбичките, които вече са инфектирали чрез спори телата на мравките.

След две седмици открили, че в епруветката в която има дървесна смола и мравки гъбичките са с 50% по-малко в сравнение с епруветката в която има само дървесна смола и само гъбички, съобщават те в списание Ecology and Evolution.

По камъчетата и клечките в мравуняка също така имало много от смъртоносните гъбички, които обаче не застрашавали дървесните мравки. Според учените от Лозана, това е така защото нещо специално се случва при взаимодействието на дървесната смола и дървесните мравки.

Учените използвали течна хроматография, техника за анализ на химичните смеси, чрез която да проверят дали към дървесната смола мравките са прибавили още нещо. Това което открили е мравчена киселина, субстанция произвеждана от някои видове мравки, която им служи да отблъснат нападатели и да покорят плячката си за храна.

Когато учените смесили дървесна смола с мравчена киселина открили, че тази смес била много по-ефективна в обезвреждането на смъртоносните гъбички, отколкото само смолата или само мравчената киселина. Така те се убедили, че мравките смесват двете вещества – едното намирано по дърветата, другото произвеждано от тях, за да неутрализират опасните гъбички.
Откритието наистина е впечатляващо, защото единственият друг вид, който целенасочено смесва различни вещества, за да се защити от болести, са хората във фармацевтичната индустрия.

Учените обясняват достижението на мравките с дългата еволюция, повече от 50 милиона години този вид е живял заедно със своите патогени, като във времето са открили начин да ги неутрализират.

Категории на статиите:
Животни

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори