Мумия на убито от инките дете разказва за неизвестни индианци

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Scientific Reports and Gómez – Carballa et al
Антония Михайлова

Испански генетици разшифроваха генома на момче от Аконкагуа – то е принесено в жертва от инките преди 500 години, а замразената мумия била открита на територията на Аржентина през 1985 година.

Установено е, че момчето е принадлежало към група аборигени, която е била практически напълно изтребена след завоеванието на Южна Америка от европейците. Резултатите от изследването са представени в сп. Scientific Reports, съобщава Science News.

Момчето от Аконкагуа е загинало в ритуал по жертвоприношение (капакоча), практикуван от древните инки – децата били отвеждани на върха на планината и там или били убиван, или оставяни на сигурна смърт. Съдейки по мумията, детето е починало от удар по главата.

Това не са единствените останки на жертва на капакоча, но мумията от Аконкагуа се е съхранила по-добре от другите – на височина 5300 метра над морското равнище в едно от най-сухите места на планетата.

Именно затова генетикът Антонио Салас (Antonio Salas) от университета на Сантяго де Компостела е успял да извлече пълен митохондриален геном от дробовете на момчето. Избирайки вътрешен орган за търсене на генетичен материал, екипът на Салас свел до минимум риска от смесване на чужди вещества. За тази цел ученият секвенирал ДНК от всичките си колеги (за да провери за съвпадения с резултатите от анализа).

Предпазните мерки не били взети напразно – геномът на момчето се оказал уникален. Той се отнася към група C1b от митохондриалната хаплогрупа С, характерна за коренните народи на Америка. C1b се свързва с първите хора, пребивавали на континента (преди 18 000 години). Но поради бързото разпадане на първите мигранти на множество племена тази група се състои от генетично несходни подгрупи.

Всичко за откритието на Салас и колегите му можете да откриете в Древните.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори