Изследват Колелото на душите на Голанските възвишения

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Колелото на душите – мегалитен паметник с гробна могила в центъра, останал незабелязан в продължение на векове, се намира на плато в Голанските възвишения.

След края на Шестдневната война, когато Израел завзел района на Голанските възвишения, археолозите, изучаващи нови райони със снимки от въздуха, видели каменни кръгове, които никой по-рано не забелязал на земята.

Разкопки показали, че това е една от най-старите и най-големи структури в региона.

Колелото на духовете, известно също като Гилгал Рефаим, е разположено на около 16 километра от Галилейското езеро в центъра на голямо плато, на което също са открити стотици долмени.

Еврейското му название Гилгал Рефаим или Колелото на гигантите, се отнася към споменавана в Книгата на Енох древна раса на гиганти.

По последните оценки на археолози възрастта на тази конструкция е 5000 години, което я прави съвременник на английския Стоунхендж. За разлика от по-известния паметник, построен от огромни камъни, конструкцията на Голанските възвишения се състои от 42 000 базалтови скални къса.

Самият пръстен е разположен във формата на концентрични кръгове. Най-външният кръг има диаметър 160 метра и височина 2,4 метра. В центъра е разположена могила с височина около пет метра.

„Това е загадъчен обект. Имаме само откъслечна информация, но не цялата картина – казва Ури Бергер, експерт по мегалитните гробници от Управлението на антиките на Израел. – Учените идват и се поразяват от това място и измислят свои собствени теории.“

Учените смятат за най-вероятна функция на това съоръжение астрологичната, тъй като дупки в стените съответстват на линиите на изгрева в дните на лятното слънцестоене през юни и на зимното през декември.

Отломки от керамика и сечива от кремък са открити при различни разкопки на този обект и са помогнали за неговата датировка, казва Бергер. Учените като цяло са съгласни, че строителството е започнало още през 3500 г. пр.н.е., а други части вероятно са добавени през следващите две хиляди години.

Комплексът се намира в район, който сега се използва за учения и тренировки от израелската армия, но посетителите все пак могат да видят неговите стени и да пропълзят в шестметровата погребална камера в почивни и празнични дни.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори