Мъж отвори дупка в гърлото си, опитвайки да задържи кихане

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

(Yang et al., BMJ Case Reports)
Ивайло Красимиров

Когато става дума за кихане, има златно правило: по-добре навън. Това е било болезнено демонстрирано от мъж във Великобритания, чийто опит да задържи кихането завършил с посещение в болница с руптура на фаринкса.

Кихането е начинът на тялото да изчиства раздразненията от въздушните канали и затова кихавиците обикновено се случват без предизвестие.

Кихавицата е при това доста експлозивна, достигайки измерени скорости от порядъка на 16,2 км/ч (4,5 метра в секунда).

Очевидно има моменти, в които не е особено подходящо да се киха и всеки от нас някога е опитвал да потисне кихането. Това обаче не е съвсем лесно.

За да задържи кихането, 34 годишен пациент прибегнал до „екстремни“ мерки, задържайки устата си затворена и носа притиснат с пръсти.

Шията му веднага се надула, а не след дълго установил, че преглъщането е станало невероятно болезнено. Освен всичко друго, останал и без глас, разказват докторите от университетската болница в Лестър (Великобритания) NHS Trust.

Руптура (разкъсване) на фаринкса (проход в гърлото, който води от устата и носа към хранопровода и ларинкса) се получава много рядко, обикновено предизвикана от травма, в редки случаи при повръщане или много тежка кашлица. Затова първоначално докторите били малко изненадани.

По време на прегледа установили пръски и шумове от шията чак до гръдния кош. Този симптом се нарича крепитус (crepitus) и е предизвикан от попадането на мехурчета въздух под кожата. В конкретния случай са били дълбоко в тъканите и мускулите на гърдите, заради разкъсването в гърлото му.

Такъв тип контузии не са съвсем необичайни. През 2011 г. доктори от Бостън докладват за случай на фрактура на ларинкса при пациент, който отново опитал да потисне кихане, защипвайки носа си със затворена уста.

Лекарите подчертават, че задържането на кихавица по този начин увеличава налягането 38 пъти над това, което се наблюдава при нормалното, свободно кихане. Ефектът е подобен на силен удар в гърлото.

В крайна сметка британският пациент бил изписан след 7 дни престой в болница, но лекарите предупреждават просто да оставяте кихавиците да излизат, защото опитите да ги предотвратите са много опасна маневвра …

Случаят е описан в BMJ Case Reports.

Тагове:
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори