На 31 юли Земята и Марс ще са най-близо от 15 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), J. Bell (ASU), and M. Wolff (Space Science Institute)
Ивайло Красимиров

Следващата седмица на 31 август, във вторник, Червената планета ще бъде най-близо до Земята за последните 15 години.

Двете планети ще бъдат на само 57,6 милиона километра една от друга. Интересно ще бъде и в петък, когато Марс и Слънцето ще бъдат на точно противоположните страни на Земята. Същия ден части от света ще видят и пълно затъмнение на Луната.

Марс вече е по-светъл от обикновено и ще блести още повече, ще изглежда най-голям във вторник. Астрономите очакват добра видимост на планета и в началото на август.

В момента масивна прашна буря върлува на Марс, като поглъща почти цялата планета и затъмнява детайлите от повърхността, които обикновено се виждат през телескопите (space telescope). Марсианската атмосфера е толкова пълна с прах, че роувърът на Opportunity на НАСА не може да зареди батериите си, защото слънчевата светлина достигаща до неговите панели не е достатъчна.

Добрата новина за целия марсиански прах е, че той отразява слънчевата светлина, което прави още по-ярка Червената планета, обяснява астрономът Хари Аугенсен.

„Това е великолепно и ярко като светлина на писта за кацане на самолет“, казва Аугенсен. „Не е толкова светла, колкото Венера, но все пак заради оранжево-червения цвят, наистина не можеш да пропуснеш Марс в небето.

През 2003 г. Марс и Земята бяха най-близо от 60 000 години – едва на 55,7 милиона километра. НАСА заяви, че това няма да се случи отново до 2287 година. При следващият близък подход през 2020 г., двете планети ще бъдат на 62 милиона километра една от друга, според НАСА.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори