На Чурюмов-Герасименко има условия за възникване на живот

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Кометата 67P / Чурюмов–Герасименко. © ESA
Антония Михайлова

На кометата 67Р (Чурюмов-Герасименко) са открити условия, необходими за възникването на живот, се казва в съобщение на Европейската космическа агенция (ЕSА), която координира мисията Rosetta.

Сондата Philae е открила 16 органични съединения на повърхността на 67Р, наситени с въглерод и азот, включително съединения, които досега не са откривани на комети. Както отбелязват учените, някои от тези съединения „играят ключова роля в синтеза на аминокиселини, захари и нуклеини“, явяващи се необходими компоненти за зараждането на живот.

„Например формалдехидът е задействат във формирането на рибоза, производна от която се явява компонент на ДНК“, казват от агенцията.

Както смятат учените, наличието на такива сложни молекули в кометата, възникнали в периода на зараждане на Слънчевата система, свидетелства за това, че химичните процеси може да са играли кючова роля в съдействието на формирането на условия за възникване на живот.

По-рано Макс Уолис от Кардиифския университет и Чандра Викрамасингх, директор на Бъкингамския център по астробиология, изказаха хипотеза, според която на 67Р в изобилие могат да присъстват микроби с извънземен произход.

Именно присъствието на живи организми под ледовете позволява да се обяснят характерните особености на кометата – например богатата на органични съединения черна кора. Потвърждаването на тяхната теория е невъзможно, тъй като нито орбиталният апарат Rosetta, нито модулът Philae разполагат с уреди, които могат да търсят следи от живот.

Мисията Rosetta се координира от ЕSА с участието на нейните членки държави, както и от НАСА. Данните, получени с нейна помощ, са необходими за обяснение на процесите по еволюция на Слънчевата система и появата на вода на Земята. Мисията включва орбитален апарат и спускаем модул. На 12 ноември 2014 година сондата Philae казна на повърхността на кометата 67P (Чурюмов-Герасименко). Това е първото меко кацане на тяло от Земята върху ядро на комета.

Пикът на изследванията ще бъде на 13 август 2015 година, когато кометата ще се приближи на минимално разстояние до Слънцето, а изтичането на вещество от нейната повърхност ще протича с максимална скорост.

На 23 юни 2015 г. ESA анонсира продължаване на мисията Rosetta до септември 2016 година. Планира се орбиталният кораб да се спусне на повърхността на Чурюмов-Герасименко, припомня Lenta.ru.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори