На път към Слънцето Solar Orbiter прелетя край Венера

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Сондата на ESA и NASA Solar Orbiter вече е доста заета по пътя си към Слънцето. Space.com отбелязва, че космическият кораб е извършил първия си полет край Венера на 27 декември, събирайки информация за адската планета .

Няма да има снимки от Венера, защото телескопите са фокусирани върху основната мисия, но Solar Orbiter е събрал с магнитометър, частици, плазма и радио данни, които биха могли да дадат представа за това как Венера взаимодейства със слънчевите ветрове.

Учените очакват да отнеме няколко дни, преди да могат да анализират резултатите и да видят дали има открития.

Не се очакват обаче големи изненади – това не е ориентиран към Венера кораб, а разстоянието му от 7520 км от планетата ограничава това, което Solar Orbiter може да проучи.

Въпреки това е важен етап от полета. Това е първият полет на Solar Orbiter и една от първите му възможности за получаване на данни като част от седемгодишната му мисия.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори