Наистина ли електрическите автомобили са по-добри за околната среда и хората?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Кое е по-добро за Земята: електрическо или бензиново превозно средство? Отговорът на този въпрос може да изглежда ослепително очевиден: Разбира се, електрическите автомобили трябва да са по-добри за околната среда, защото нямат изпускателни тръби и затова не отделят парникови газове, докато се движат.

Електрическите превозни средства (EV) обаче не са перфектни и те идват със собствен набор от замърсяващи проблеми. По-специално, техните батерии съдържат компоненти, като литий, които изискват значително количество енергия за производство и извличане.

Но производството на батерии е само една част от живота на електрическата кола. Изследване от 2014 г., публикувано в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, разглежда целия жизнен цикъл на емисиите на EV, от добива на металите, необходими за батериите, до производството на електричество, необходимо за тяхното захранване, и след това сравнява това със средните емисии на превозно средство с бензин.

Екипът установява, че когато електрическите превозни средства се зареждат с електричество, произвеждано от въглища, те всъщност са по-лоши за околната среда от конвенционалните бензинови автомобили.

В голяма част от света обаче националните електрически мрежи вече са достатъчно чисти, за да могат електромобилите да победят своите бензинови колеги, когато става въпрос за замърсяване и емисии на парникови газове по време на жизнения им цикъл.

„Само когато са свързани с най-мръсните ТЕЦ работещи на въглища, електрическите мрежи, захранващи елекромобилите ги правят сравними с бензиновите двигатели с вътрешно горене по освобождавани парникови газове“, казва Колин Шепърд, изследовател с опит в енергетиката и транспортните системи в Националната лаборатория „Лорънс Бъркли“ в Калифорния.

Има много малко места по света, където електрическите мрежи все още се базират изцяло или предимно на въглища. Китай е едно от тях. През 2019 г. беше изчислено, че 58% от енергийните доставки в страната идват от въглища и е вероятно някои части на Китай все още да са изцяло снабдени с електроенергия от въглища. Китайската мрежа обаче се подобрява с повече инвестиции във възобновяеми енергийни източници – например, тя има два пъти по-голям капацитет за вятърна енергия, отколкото САЩ, а страната изгражда повече слънчеви панели годишно, отколкото повечето други страни, според списание Nature.

Този модел на подобрение – повече възобновяеми енергийни източници и по-малко изкопаеми горива – е глобален и помага за повишаване на екологичните качества на електрическите превозни средства, според Гордън Бауер, изследовател на електрически превозни средства в Международния съвет за чист транспорт в Сан Франциско. „Тъй като електромрежите стават по-зелени по време на живота на електрическо превозно средство, то самото ще се подобрява“.

В проучване, публикувано този месец в списание Environmental Science and Technology, Шепард моделира хипотетичен бъдещ сценарий, при който всички автомобили са електрически. „Искахме да разберем какви могат да бъдат последиците за енергията, инфраструктурата и емисиите, ако всички пътнически превозни средства бъдат електрифицирани“, каза Шепард пред Live Science. Бауер също си сътрудничи с Шепърд по проекта. Констатациите им излизат в полза на бъдещето на електрическите превозни средства.

Например Шепърд изчислява, че ако всички частни автомобили в САЩ са електрически, това ще намали емисиите на парникови газове в страната с 46% годишно (0,5 гигатона въглероден диоксид) в сравнение с конвенционалните бензинови автомобили. Това намаление може да се увеличи още повече, ако електрическите превозни средства са били обект на така нареченото „контролирано зареждане“, техника, известна още като „интелигентно зареждане“, при която превозните средства се презареждат в стратегически избрано време, за да се сведат до минимум финансовите разходи за генериране на електричество. (Например нощната енергия най-често е по-евтина, отколкото произвежданата през деня; тази стратегия също така благоприятства по-ефективните централи за производство на енергия, които произвеждат по-евтина електроенергия.) Ако всички частни електрически автомобили се зареждат по такъв начин, спестяванията на емисии могат да се увеличат до 49% годишно.

Тези оценки се основават на това, което Шепърд признава за „амбициозно“ представяне на бъдещото енергийно портфолио на САЩ. Това бъдеще предвижда държава с много повече възобновяема енергия, но която все още не е достигнала целта за нулев въглерод или има национална мрежа, която не допринася за изменението на климата, казва той. Има значителна политическа воля и практическа промяна, която трябва да се случи, за да стане възможен този сценарий, но все пак е полезно да се очертае пълният теоретичен потенциал на електрическите превозни средства при тези обстоятелства.

Накратко, много по-лесно е да се спори в полза на закупуването на електромобил, отколкото на бензинов или дизелов автомобил, от гледна точка на околната среда. Но какво да кажем за разходите? Не са ли електрическите превозни средства твърде скъпи за повечето хора?

Доклад от 2020 г. на групата за защита на потребителите, Consumer Reports, предполага, че това също се променя. Изследването изчислява, че разходите за ремонт и поддръжка на километър през целия живот на EV са малко по-малко от половината от тези на традиционните превозни средства с двигатели с вътрешно горене. Това е до голяма степен защото електрическите двигатели имат само една движеща се част в сравнение с традиционните двигатели, които често имат десетки такива части. Това означава, че по-малко компоненти трябва да бъдат заменени в EV, което води до значителни икономии.

„В момента може да звучи радикално, но през 2030 г., мисля, че проблемът ще бъде в това колко бързо производителите могат да произвеждат електрическите автомобили“, казва Бауер.

В неотдавнашен анализ, направен от Бауер в целите САЩ, той стигна до заключението, че високата норма на амортизация за нови електрически превозни средства ще доведе до по-големи ползи за домакинствата с по-ниски доходи, които са по-склонни да купуват употребявани автомобили. Това, заедно с други фактори, които водят до намаляване на цените, като технологични иновации и засилена конкуренция на доставчиците, ще означават, че EV трябва да има същата цена като конвенционален автомобил, задвижван с бензин, за почти всички нива на доходите приблизително до 2029 г., установи Бауер. Освен това Бауер изчислява, че до 2030 г. домакинствата с ниски доходи в САЩ ще спестят 1000 долара годишно от икономии на гориво, ако решат да преминат към EV.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Автомобили

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори