Наклонът на Сатурн е предизвикан от неговите луни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Сатурн, заснет от „Вояджър 2”. © NASA/JPL
Ивайло Красимиров

Учени от CNRS – Celestial Mechanics and Ephemeris Calculation и университета Сорбона, показаха, че влиянието на спътниците на Сатурн може да обясни наклона на оста на въртене на газовия гигант.

Тяхната работа, публикувана на 18 януари 2021 г. в списание Nature Astronomy, също така прогнозира, че наклонът ще се увеличи още повече през следващите няколко милиарда години.

Нещо като Давид срещу Голиат, изглежда, че наклонът на Сатурн всъщност най-вероятно е причинен от неговите луни. Това е заключението от неотдавнашна работа, проведена от учени от CNRS, университета Сорбона и университета в Пиза, която показва, че настоящият наклон на оста на въртене на Сатурн е причинен от миграцията на неговите спътници и особено от тази на най-голямата му луна , Титан.

Последните наблюдения показват, че Титан и останалите луни постепенно се отдалечават от Сатурн, при това много по-бързо, отколкото астрономите са изчислявали по-рано. Чрез включването на тази повишена скорост на миграция в своите изчисления, изследователите стигат до заключението, че този процес влияе върху наклона на оста на въртене на Сатурн: тъй като сателитите му се отдалечават, планетата се накланя все повече и повече.

Смята се, че решаващото събитие, което е наклонило Сатурн, се е случило сравнително наскоро. В продължение на повече от три милиарда години след формирането му, оста на въртене на Сатурн остава само леко наклонена. Само преди около милиард години постепенното движение на неговите спътници предизвиква резонансно явление, което продължава и днес: оста на Сатурн взаимодейства с пътя на планетата Нептун и постепенно се накланя, докато достигне наклона от 27 °, наблюдаван днес.

Тези открития поставят под въпрос предишните сценарии. Астрономите вече бяха съгласни относно съществуването на този резонанс. Те обаче вярваха, че това се е случило много рано, преди повече от четири милиарда години, поради промяна в орбитата на Нептун. Оттогава се смяташе, че оста на Сатурн е стабилна. Всъщност оста на Сатурн все още се накланя и това, което виждаме днес, е просто преходен етап в тази промяна. През следващите няколко милиарда години наклонът на оста на Сатурн може да се увеличи повече от два пъти.

Изследователският екип вече е стигнал до подобни заключения относно планетата Юпитер, която се очаква да се подложи на сравнително накланяне поради миграцията на четирите й основни луни и резонанс с орбитата на Уран: през следващите пет милиарда години наклонът на оста на Юпитер може да се увеличи от 3 ° до повече от 30 °.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори