НАСА: Идеята да се бомбардират полюсите на Марс не е добра

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/ GSFC
Ивайло Красимиров

Марс е планетата в нашата Слънчева система, която най-много прилича на Земята. Тя е скалиста, не е прекалено голяма или твърде малка и температурата й не е толкова далече от това, което преживяваме тук на Земята. Има обаче една голяма разлика, която би направила живота на заселниците на Марс изключително труден – липса на атмосфера.

На Марс има атмосфера, но тя е много малка и много тънка, разположена около планетата като нейната плътност е по-малко от 1% от тази на атмосферата на Земята. Един от начините да се увеличи атмосферата на Марс е чрез освобождаване на повече въглероден диоксид. Вече беше открит този газ, заключен в лед и скали на Марс.

За съжаление, ново проучване наскоро разкри, че един от най-интересните начини за отключване на този CO2 вероятно няма да ни донесе никаква полза.

Става въпрос за метода за изхвърляне на повече СО2 в атмосферата на Червената планета чрез бомбардиране на полюсите на планетата. Това със сигурност ще освободи още малко въглероден диоксид, който е хванат в ледените шапки на полюсите на планетата, но според изследване, публикувано в изданието Nature Astronomy, количеството СО2, което би било освободено при това бомбардиране, няма да бъде достатъчно, за да увеличи плътността на атмосферата на планетата до приемливо ниво.

Според изследователите, ако успеем да освободим целия СО2 от ледовете на планетата, то само ще увеличи атмосферата до около 1,2% от тази на Земята. Освен това, дори ако човечеството някак си е измислило начин да изтласка целия CO2 съществуващ на Марс (това е по същество невъзможно), то само ще увеличи атмосферата до около 6,9 процента от тази на Земята.

Тераформирането – т.е. да направим една негостоприемна планета достатъчно удобна, че хората да могат да се заселят на нея, без да живеят под куполи, е концепция, която е популяризирана отдавна в научната фантастика, но имаме все още дълъг път докато успеем да превърнем планети като Марс в удобен за хората дом.

Плановете на НАСА предвиждат пилотирана мисия, насочена към Марс да бъде изпратена през 30-те години на века, но нарастващите бюджетни проблеми и забавяния в развитието на космическия кораб, който трябва да транспортира астронавти до Червената планета, правят тези планове да изглеждат все по-нереалистични.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори