НАСА: Имаме доказателство, че на Марс има течна вода

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Димитър Димитров

Учени са открили доказателство, че през лятото на повърхността на Марс тече солена вода. Въпреки че все още не е ясен химичния състав на водата, откритието ще промени начина, по който гледаме на най-земеподобната планета в Слънчевата система и възможността ѝ да поддържа микробен живот.

Учени са разработили нов метод, чрез който да анализират химическите карти, получени от апарата на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter. Те открили следи от соли, които се формират само при наличието на вода в тесни канали, които прорязват скални стени в екваториалните части на Марс.

Склоновете, които са забелязани за първи път през 2011, се появяват през летния сезон на Червената планета, след което изчезват с падането на температурите. Учените подозирали, че тези прорези се получават от  течна вода, но досега не били способни да го докажат.

Mars Reconnaissance Orbiter прави измерванията си през най-топлите часове от марсианския ден и затова учените си мислели, че дори да има следи от вода, те ще са се изпарили. Също така измервателният инструмент за химични вещества не може да дава детайли от много тесни местности, каквито са прорезите от течащата вода.

Една от тъмните ивици на склоновете на кратера Гейл, където работи марсоходът "Кюриосити". © NASA/ JPL/University of Arizona

Една от тъмните ивици на склоновете на кратера Гейл, където работи марсоходът „Кюриосити“. © NASA/ JPL/University of Arizona

Но Люхендра Ойха (Lujendra Ojha) от Технологичния институт в Джорджия и колегите ѝ създали компютърна програма, която може да проверява отделни пиксели. След това данните били сравнени със снимките на тези потоци. Учените се фокусирали върху най-големите потоци и съвпадението било 100%.

„Не твърдим, че сме открили… доказателство за течна вода. Открихме хидратирани соли“, казва Ойха.

Все пак това е достатъчно за НАСА, които излязоха с декларацията „Мистерията на Марс е разгадана“. Пресконференцията на НАСА продължава и в момента.

„От НАСА избързват малко. Има още много тайни за разгадаване“, добавя Ойха.

„Откритието потвърждава, че водата играе роля на Марс“, казва Алфред Макюън (Alfred McEwen), който е планетолог в Аризонския щатски университет. „Не знам дали идва изпод повърхността. Възможно е и да е от атмосферата.“ Макюън добавя, че ще има нужда от още много изследвания, за да бъдат направени ясни твърдения.

„Не е задължително заради това, че има вода, да има и живот“, завършва планетологът.

Reuters

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори