НАСА откри цял рояк опасни астероиди

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/ JPL-Caltech
Антония Михайлова

Телескопът WISE помогна на учените да открият цяло семейство потенциално опасни околоземни небесни тела, „прогонени“ от първоначалните им орбити в резултат на сблъсък на техния гигантски прародител – астероида Ефросина – с друг обект от Слънчевата система, съобщава НАСА.

„Обектите от това семейство се намират в слаб резонанс с орбитата на Сатурн и това взаимодействие в крайна сметка ги превежда на околоземни орбити. Което е забележително – даденият процес „предпочита“ да изблъсква най-големите астероиди от семейството на Ефросина на траектории, водещи до среща със Земята“, казва Джоузеф Масиеро (Joseph Masiero) от Лабораторията за реактивно движение на НАСА (JPL).

Масиеро и колегите му от колаборацията NEOWISE открили необикновеното семейство от астероиди и намерили техния прароител, като използвали инфрачервения телескоп WISE и данните които той е събрал по време на търсенето на бледи и слабозабележими околоземни обекти от момента на неговото „възкресяване“ през 2013 година.

Както отбелязват учените, голяма част от астероидите и почти всички планети се въртят по орбити, разположени във или неотклоняващи се силно от плоскостта на еклиптиката (въображаема повърхност, по която Земята се движи около Слънцето). Само Плутон, кометите и редица обекти от далечните краища на Слънчевата система нарушават това правило.

Такива обекти, както обясняват астрономите, е много по-трудно да бъдат открити и да се разкрият перипетиите от техния живот.

Планетолозите от НАСА успели да попълнят броя на тези „нарушители“ по време на наблюдения на космическото пространство над и под така наречения Главен астероиден пояс – пространство между орбитите на Марс и Юпитер, запълнено с всички известни астероиди, притежаващи собствени имена.

В това пространство WISE открил едновременно няколко астероида изгнаници, въртящи се по необичайно наклонени орбити, които преминават близо до Земята. Като изчислили орбитите им, астрономите стигнали до извода, че те принадлежат към така нареченото семейство на Ефросина.

То представлява група от почти 1500 астероида, възникнали в резултат на сблъсък на голям астероид с диаметър 260 километра с друго небесно тяло преди около 700 милиона години.

Астероидите от това семейство се сближават със Сатурн в най-далечната точка от своята орбита и гравитационните взаимодействия с планетата гигант нерядко ги „изхвърлят“ на нови орбити, преминаващи близо до Земята.

Както подчертават учените, въпросните небесни тела не представляват особена заплаха за Земята, но в празнината над и под плоскостта на еклиптиката може да се крият и други тъмни и невидими в оптичния диапазон астероиди, с чието търсене и оценка на опасност се занимава NEOWISE, заключават астрономите.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Орбита

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори