НАСА пуска „климатична“ инициатива за търсене на извънземни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech
Антония Михайлова

Американската аерокосмическа агенция НАСА обяви старта на нова програма за търсене на извънземен живот – NexSS.

С нея ще се търсят следи от извънземни цивилизации и живи организми не само от планетолози, но и от климатолози, съобщава сайтът на НАСА.

„Опитваме се да съединим едновременно няколко различни научни дисциплини и всички те напълно различно гледат на това, как се раждат и формират планетите. Едва ли ще можете да накарате общностите от представители на тези науки да се споразумеят за това, което представлява зоната на живот“, казва Мари Войтек (Mary Voytek), ръководител на програмата NExSS и директор на Астробиологичната инициатива на НАСА.

Войтек е обединила усилията на 16 екипа астрономи, астрофизици, климатолози и планетолози, които съвместно се опитват да изработят определение за това, къде може да съществува живот, как може да изглежда той и как можем да го забележим от Космоса. Очаква се това определение да задоволява всички страни.

Една от новостите на програмата NExSS е това, че в нейните рамки широко участие ще вземат климатолози, които днес работят над адаптацията на вече съществуващите климатични модели на Земята за работа с екзопланети.

Първоначално тези модификации ще бъдат прости – учените просто ще добавят възможност да се променят броят дни в годината, продължителността на денонощието и прочие прости параметри за моделиране, но с времето ще ги адаптират за работа с всяка камениста екзопланета, а не само с „двойници“ на Земята.

Тези модели и принципи на търсете на извънземен живот ще бъдат подготвени към 2018 или 2020 година, когато в Космоса ще бъдат изпратени телескопите TESS и „Джеймс Уеб“ – наследниците на „Кеплер“ и „Хъбъл“.

Мощността на тези обсерватории ще бъде достатъчна, както се надяват изследователите, за да надникнат в атмосферата на далечни планети и да получат пълноценни снимки.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори