Загадъчно студено петно от Големия взрив е гигантска „пустиня”

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© ESA Planck Collaboration
Антония Михайлова

Необичайно „студено петно“ в микровълновото фоново лъчение на Вселената, открито по време на първите наблюдения на ехото от Големия взрив, е възникнало благодарение на съществуването на гигантска космическа „пустиня“ с големина 1,8 млрд. светлинни години, където почти няма галактики и звезди, се казва в статия, публикувана в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Загадъчното „студено петно“ е открито през 2004 година, когато телескопът WMAP започнал да работи над съставянето на първата карта на реликтовото лъчение на Вселената. Първоначално учените мислели, че си имат работа с дефект на уредите на сондата или със статистическа грешка, но следващият подобен апарат – европейския телескоп „Планк“ – потвърдил съществуването на петното.

Ищван Сапуди (István Szapudi) от Хавайския университет в Маноа (САЩ) и колегите му разкрили възможната причина за съществуването на това петно, като анализирали снимки, събрани от наземния оптичен телескоп Pan-STARRS и орбиталната обсерватория WISE при наблюденията на съзвездие Еридан, където се намирала гигантската аномалия.

© ESA and the Planck Collaboration

Данните и снимките с тези телескопи помогнали на учените да съставят триизмерна карта на Вселената в дадения участък и да открият, че регионът, заобикалящ „студеното петно“, се явява своеобразна космическа пустиня. Според изчисленията на учените тя се простира на 1,8 млрд. светлинни години дължина и няколко десетки милиарда светлинни години дебелина, а близката ѝ към нас граница се намира на три милиарда светлинни години от Земята.

Както отбелязват Сапуд и колегите му, в тази „пустиня“ няма звезди и галактики, които обикновено ускоряват лъчението на „ехото“ от Големия взрив и му помагат да се движи по-бързо. В „пустинята“ това не се случва, поради което микровълновият фон на Вселената в нея се забавя и се „разтяга“ под действието на тъмната енергия, която кара нашата Вселена да се разширява с ускорение.

© Rudnick et al., NRAO/AUI/NSF, NASA

Благодарение на това ехото от раждането на Вселената, прелитащо през тази „пустиня“ по пътя към Земята, в нашите телескопи изглежда „по-синьо“ и „студено“ от реликтовото лъчение, ускорено от големите галактични купове.

Както признават самите астрофизици, силите на този ефект не са достатъчни, за да обяснят напълно съществуването на „студеното петно“. Очевидно съществуването на гигантска космическа пустиня в тази част на съзвездие Еридан не е случайност и нейната поява някак е свързана с процесите, които също са участвали в зараждането на „студеното петно“.

Сапуди и колегите му планират да получат отговори на тези въпроси и окончателно да разкрият същността на дадената аномалия в хода на следващи наблюдения и след публикуване на данните, събрани от камерата DEC в рамките на наблюденията на тъмна енергия, организирани от колаборацията Dark Energy Survey, допълва РИА Новости.

Категории на статиите:
Космос

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори