НАСА ще изучава слънчевото време с две нови мисии

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Слънцето
Ивайло Красимиров

Слънчевите ветрове не са заплаха за хората на Земята, но могат да представляват опасност за астронавтите и космическите кораби.

НАСА подготвя две нови мисии, които ще имат за цел да подобрят разбирането за това, как Слънцето управлява екстремното космическо време.

Първата мисия, Polarimeter to Unify Corona and Heliosphere (или PUNCH), ще се състои от четири сателита с форма на голям куфар, които ще проследяват слънчевия вятър, след като напусне слънцето.

Втората мисия Tandem Reconnection and Cusp Electrodynamics Reconnaissance Satellites (или TRACERS) ще използва два космически кораба, за да проучи как магнитните полета около Земята взаимодействат със Слънцето.

Слънчевите бури предизвикват очарование но и страх сред хората от години, датиращи от Карингтънското събитие от 1859 г., при което слънчева буря води до повреди в телеграфните системи по целия свят. Някои учени смятат, че повтарянето на подобно събитие днес ще разруши голяма част от електрическата мрежа на Земята за неопределено време.

В по-малък мащаб, слънчевите бури могат да нарушат работата на спътниците и редица наземни технологии. НАСА и Европейската космическа агенция по-рано този месец се обединиха, за да създадат система за прогноза на времето за входящите слънчеви бури.

Програмата на НАСА в областта на хелиофизиката се развива от години, като изучава множество загадъчни явления, които се случват със Слънцето, като например слънчеви изригвания на средното ниво, слънчеви затъмнения и дори неочаквани слънчеви дъждове. Но относително малкият бюджет на НАСА има своите ограничения.

С PATCH и TRACERS учените се надяват, че ще получат по-голяма възвръщаемост от разходите си, тъй като това е мисия на „rideshare“ или споделено изстрелване в космоса, което означава, че TRACERS ще бъде изведен в орбита заедно с PUNCH с една и съща ракета и един и същи старт.

„Ние внимателно подбрахме тези две мисии не само заради високата класа на науката, която те могат да направят сами по себе си, но и защото те ще работят добре заедно. Двата хелиофизични космически апарата от мисиите на НАСА имат за цел да допринесат за разбирането как да бъдат защитени астронавтите при полет, но също и какво е влиянието на слънчевото време върху космическите технологии и живота тук долу, на Земята ”, заявява Томас Зърбухен, асоцииран администратор на дирекция „Научна мисия” в централата на НАСА във Вашингтон, цитиран в съобщение на НАСА за медиите.

Планираната дата за пускане на PUNCH и TRACERS в орбита е не по-късно от август 2022 г.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори