OSIRIS-REx обикаля Бену само на 680 метра от повърхността

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Астероидът Бену
Ивайло Красимиров

Космическият кораб на НАСА OSIRIS-REx обикаля в орбита около космическата скала, известна като Бену от началото на годината.

Сондата стигна до астероида в края на декември 2018 г. и успешно се вмъкна в орбита около него на Нова година. OSIRIS-REx вече постави няколко рекорда, но последната му маневра е най-дръзка и позволи на космическия кораб да постигне още един рекорд.

Неотдавнашна настройка на орбитата му доведе сондата само на 680 метра от повърхността на астероида. Сега това е най-близкото разстояние на което космически кораб, създаден от човека, е обикалял около някое космическо тяло.

Това е звездно постижение за НАСА, но си струва да се отбележи, че предишният рекорд всъщност беше също на сондата OSIRIS-REx. Това, което НАСА направи, е да подобри собствения си рекорд и да направи постижение, което трудно ще бъде подобрено от всяка конкуренция, която ще дойде в бъдеще.

Тази нова орбита, която изследователският екип нарича орбитална фаза В, ще даде на учените по-добро разбиране за повърхността на астероида и се надяваме да позволи на НАСА да избере подходящо място, от където сондата може да вземе проба от материала на повърхността на Бену.

Всъщност взимането на проби от повърхността на астероида изисква изключително дръзка маневра и ще бъде много рисковано, като никой не е съвсем сигурен дали космическият кораб ще може да я направи.

Това се дължи до голяма степен на невероятно неравната повърхност на Бену, която изненада учените, когато получиха първите близки снимки. Повърхността на астероида е пълна с отломки, вариращи от малки камъчета до масивни скали, а водачите на космическия кораб сега трябва да намерят най-безопасното място на астероида, от което да вземат проба.

Ако приемем, че ще успеят да вземат проба от повърхността на скалата, сондата ще напусне Бену и ще се върне на Земята, като материалът от пробите ще бъде безценен за учените.

Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори