Най-лекият метал в света (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Dan Little/HRL Laboratories
Димитър Димитров

Преди няколко години за производителя на авиационна техника Боинг беше създаден най-лекият метал в света. Сега за първи път можем да го видим и ние. Нарича се микрорешетка и е 100 пъти по-лек от стиропор, но има здравината на метал, което означава, че ще намери доста широко приложение – не само да се балансира върху глухарче.

Микрорешетката е вдъхновена от структурата на костите ни, които са много здрави отвън, но почти кухи отвътре. Предимството на този строеж е, че не се чупят лесно, но са достатъчно леки, за да не тежат на тялото. Металът на Боинг цели точно това – полимерната триизмерна отворена структура означава, че микрорешетката се състои от 99.99% въздух.

Прототипът на решетката е съставен от взаимносвързани кухи никелови тръби. Стените на тръбите са дебели само 100 нанометра , което ги прави 1 000 пъти по-тънки от човешкия косъм. Отворените клетки в структурата позволяват на материала да абсорбира огромно количество енергия.

Използването на новия материал ще направи бъдещите самолети Боинг по-леки и пестеливи откъм гориво, но също толкова здрави колкото преди. Лабораторията, създала микрорешетката, работи и с Дженеръл Мотърс, така че в бъдеще можем да очакваме появата на свръхлекия метал и при автомобилите.

Science Alert

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори