Наздраве за дълъг живот, буквално

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Оказва се, че една допълнителна бира или чаша вино всъщност може да ви помогне да живеете по-дълъг живот.

Проучване на хора достигнали над 90-годишна възраст, ръководено от специалиста по неврология в Калифорнийския университет д-р Клаудия Кауас, установява, че сред приблизително 1600 души на възраст между 90 и 99 години, тези, които консумират приблизително две чаши бира или вино на ден, живеят по-дълго с около 18% от тези, които са въздържатели.

„Нямам никакво обяснение за това, но твърдо вярвам, че умереното пиене подобрява дълголетието“, казва Кауас в официалната си презентация, изнесена на годишната конференция на Американската асоциация за напредък на науката в Остин, Тексас.

Проучването е започнало през 2003 г. и изненадващо установява също, че хората, които са били с наднормено тегло (но не и със затлъстяване) през 70-те си години, са живели по-дълго от нормалното или от хората с по-ниско тегло.

„Не е лошо да сте слаби, когато сте млади, но е много лошо да сте слаби, когато сте стари“, каза Кауас в презентацията си, цитирана от Newsweek.

И накрая, да работиш по-дълго, също така изглежда че подобрява шансовете за по-продължителен живот.

Участниците в изследването, които прекарват два часа на ден в работа или се занимават с хоби, са с 21% по-малка вероятност да починат  преждевременно, а имащите от 15 до 45 минути физическа активност ежедневно също намаляват риска от ранна смърт с 11%.

 

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори