Негативните ефекти на безтегловността? 60 дни лежане на легло за 16 500 евро

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Предложението идва от Германския център за въздушни и космически пътувания (DLR), който стартира ново изследване. Нещата обаче не са чак толкова привлекателни, колкото звучат.

Целият експеримент трябва да продължи 89 дни и сега Центърът за въздушни и космически пътувания търси кандитати. 60 дни трябва да бъдат прекарани изцяло на легло. Учените предлагат 16 500 обезщетение (заплата) на онези, които останат до края.

Това, което звучи като мечта за всеки мързеливец обаче, в действителност не е толкова лесно. Учените искат да проучат негативните ефекти на безтегловността. Негативни ефекти? Това също не звучи чак толкова лошо, колкото всъщност е. Защото става дума за дегенерация на мускулите и костите, а също и за изтеглянето на телесните течности в посока към главата, от което страда сърдечно-съдовата система и настъпват промени в очите.

Изследването може да има и други неприятни съпътстващи явления. Всеки участник ще получи отделна стая, но посещенията няма да са разрешени. Така че ще бъде много скучно. Освен това главата през целия срок на експеримента трябва да остане ниско долу, защото възглавниците са забранени. Затова участникът ще трябва да гледа към специален екран, монтиран над леглото. През цялото време.

Изхранването също е предварително определено и е ограничено до „точно нуждите на конкретния доброволец.“ Участниците не могат да очакват бира, пица или чипс. Междувременно ще се провеждат изследвания.

Пускането на душ, яденето и ходенето до тоалетната ще са сложни: „някои активности ще се случват в легнало положение“, се казва в описанието на задачата. Няма да може да се мами, защото „коректната позиция на тялото ще бъде контролирана през цялото време чрез видео наблюдение.“

Който все пак иска да се включи: DLR търси жени и мъже на възраст 24 – 55 години. Мястото е Кьолн. Пушачи не могат да участват. Обявата е реална, подробностите са тук.

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори