Неизвестен вирус се предава при кръвопреливане

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Благодарение на иновационните методи за секвениране на фрагменти ДНК и РНК екип учени са анализирали образци от кръв на 46 души, които били събрани преди и след кръвопреливане в периода между 1974 и 1980 г. Анализът показал, че в образците присъстват следи от неизвестен досега вирус.

Амит Капур (Amit Kapoor), вирусолог от Колумбийския университет и водещ автор на изследването, установил, че новият вирус е подобен на вируса на хепатит С, поразяващ черния дроб, и има сходство с безвредния пегивирус (pegivirus). Новооткритият инфекциозен агент е получил названието хепегивирус-1 (hepegivirus-1 или HHpgV-1).

„Това откритие подчертава, че хората вече са привикнали към мирно съжителство с безброй бактерии, но и досега не разбират, че заедно с вируси също може да се живее без каквито и да е проблеми“, пояснява Капур.

Учените използвали за своята работа така наречения метод „дълбоко секвениране“ – те улавяли последователностите на нуклеиновите киселини на известни вируси и в резултат на този анализ стигнали до своето откритие.

Оказало се, че след преливане на кръв хората са получили вид флавивирус – семейство инфекциозни агенти, в които влизат вирусът на хепатит С и пегивирусът.

Според отчета на Капур и екипа му, публикуван в списание mBio, впоследствие организмът на тези хора се е избавил от вируса HHpgV-1. До този извод учените стигнали, като анализирали по-късни образци от кръв на същите тези хора. Забележително е, че на други хора, получили кръв от тези донори, вирусът HHpgV-1 не се е предал.

Капур и колегите му също анализирали друга група реципиенти, състояща се от 106 души. Тези хора получили доста кръв през живота си, тъй като страдали от хемофилия. В тази група били открити още двама носители на HHpgV-1. Вирусът присъствал в кръвта на тези хора поне от 5 години, но не били регистрирани никакви признаци на заболявания, свързани с него.

Тепърва предстои изследователите да изолират HHpgV-1 и да го разпространят в клетъчни култури – подобен експеримент окончателно ще докаже съществуването на новия инфекциозен агент, смятат експерти.

Други учени твърдят, че още е рано да се вземат каквито и да е мерки срещу HHpgV-1. Все още е неизвестно дали той е опасен, как се разпространява и защо не е бил установен по-рано.

Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори