Никола Тесла бил привърженик на евгениката

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Името на Никола Тесла се свързва с принос в електричеството и магнетизма, но някои от неговите почитатели вероятно не знаят какви прогнози е давал знаменитият учен за бъдещето на науката и културата. Той е предсказал не само навлизането на роботи, които ще облекчат човешката дейност, но и разпространението на евгениката през XXI век – време му е за подобрение на човечеството.

На 9 февруари 1935 г. в сп. Liberty Magazine Тесла публикува статия със заглавието A machine to end war. Ето извадка от нея.

„Към 2100 г. евгениката ще се прилага повсеместно. През миналия век действаше закон за оцеляване на най-приспособените… След това човекът от чувство на съжаление се намеси в безпощадната работа на природата. В резултат ние съхраняваме и множим непригодните.

Единственият метод, който се съгласува с нашите представи за цивилизации и раси, се заключава в предотвратяването на негодните по пътя на стерилизация и съзнателно управление на брачните инстинкти. Някои европейски страни и редица американски щати стерилизират престъпниците и безумците. Това не е достатъчно.

Привържениците на евгениката са единодушни, че брачната институция трябва да се усложни. Естествено, никой от тези, които не могат да станат достойни родители, не бива да получава разрешение за потомство. След столетие нормалният човек ще встъпва в брак с непригодно лице не по-често, отколкото с престъпник.”

Тесла, разбира се, не бил сам в тези твърдения. Иронията е, че изобретателят е страдал от психическо заболяване и би бил сред първите, които трябва да се отсеят. Но тази прогноза се съгласува с други. Например ученият е предсказал, че към 2035 г. постът на министър на хигиената и физическата култура ще стане най-престижният в САЩ, а стимулантите (като кафе, чай и тютюн) ще излязат от мода. Алкохолът обаче ще си остане „еликсир на живота”.

Източник: Paleofuture

Категории на статиите:
Еврика!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори