Нишки над бездната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мостът Ракотцбрюке
Антония Михайлова

За всички епохи на човечеството по света са построени безброй мостове. Приказно красиви и невзрачни, от камък и сковани от дъски, огромни и малки – всички те служат на една цел – да съединяват пространства, разделени от води, пропасти или каньони.

Ръкотворните съоръжения, висящи във въздуха, винаги са изглеждали като част от друг свят. Вероятно затова по цял свят има доста легенди за тези съоръжения. А и самите мостове дори в нашия просветен век не бързат да рушат магичния си ореол.

Владенията на Змиеносец

Висящите над бездните мостове от векове били особено почитани от хората. Много народи са ги смятали за места, където витаят неведоми сили. Освен като гранична територия – преход от един бряг на друг, мостът се смятал и за връзка между земята и небето.

Вероятно именно затова в много религии преходът от света на живите в царството на мъртвите се осъществява по мост, през който можели да преминат само праведниците.

Освен това се смята, че на мостовете от време на време се отварят портали към други светове. Не е изключено именно в такива моменти незрима сила да привлича на мостовете хора, които искат да разчистят сметките си с живота.

Според твърденията на астролози мостовете се управляват от Змиеносец – тринадесетият, най-тайнствен зодиакален знак. Той бил известен със своята противоречивост и със същото качество се отличавали и неговите владения. Известно е, че в продължение на много столетия в големи градове именно на мостове се извършвали публичните екзекуции, там се излагали и главите на екзекутираните престъпници. Но в същото време градските мостове са били любимо място на търговците, отварящи тук малки дюкяни и сергии.

За мостовете има много легенди и най-прекрасната от тях се е родила съвсем скоро. Тя разказва за чудния Мост на дъгата, разположен на края на небето. Там след смъртта намират покой нашите домашни любимци – кучета и котки. На този мост, където е вечно лято и винаги свети слънцето, към тях се връщат здравето и младостта. Там, в игри на зелени поляни, те очакват срещата си със своите любими стопани, която един ден непременно ще се състои.

Всеки мост има собствена история и всеки е посвоему необичаен. Интересно е, че с почти всеки мост е свързано едно или няколко зловещи предания.

Легендите

Един от прочутите със своите „отвъдни“ истории е Карловият мост в Прага. Величественият, украсен със старинни кули и статуи преход над красавицата Вълтава е виждал какво ли не.

Преданието гласи, че Карловият мост има свой пазач – водният пан Йозеф. Вече няколко столетия той живее под четвъртата арка и през цялото време вземе участие в живота на Прага. Смятало се, преди построяването на моста Йозеф събирал душите на удавените и ги пазел в глинени съдове на дъното на реката. След изграждането на моста водният дух решил да се заеме с по-мирни дела и дори поискал от кмета да му намери работа. Градоначалникът на Прага го посъветвал да се заеме с наема на лодките и Йозеф с възторг приел тази идея.

За най-страшната трагедия в историята на Карловия мост от няколко столетия се смята екзекуцията на св. Йоан Непомуцки. Преданието гласи, че когато този свещеник бил духовен водач на съпругата на крал Вацлав IV, предизвикал гнева на владетеля, отказвайки да разкрие тайната на изповедта на кралицата.

Разгневеният монарх заповядал да вържат светеца в чувал и да го хвърлят от моста в реката. Но едва тялото на свещеника докоснало водата, и насъбралите се хора видели истинско чудо – над реката избликнали пет звезди, които свидетелствали, че там е убит свят човек.

В памет на това събитие днес на Карловия мост стои статуя на свети Йоан Непомуцки. Смята се, че ако човек се докосне с ръка до нея и си пожелае нещо от сърце, то със сигурност ще се сбъдне.

Още една „забележителност“ на Карловия мост е веселото дяволче. Казват, че от време на време то може да се види седнало на парапета на моста. То не прави зло на никого, а се занимава със своеобразна търговия – опитва се да продаде свои автопортрети на туристите. Не се намирали обаче желаещи да купят такъв портрет.

Дяволският мост

Построеният през 60-те години на XIX век в живописния парк Кромлау в немското градче Габленц мост Ракотцбрюке с право си е заслужил името Дяволски. Арката над реката поразява с точността на своите пропорции, а при наличие на нужното ниво на водата в реката двете опори на моста, срещайки се със своите отражения, образуват идеална окръжност.

Легендата гласи, че това необичайно съоръжение е било построено от бездарен архитект, сключил сделка с дявола. За награда за своята помощ дяволът поискал душата на първия, който прекрачи по моста след построяването му.

Но архитектът успял да измами дявола и първо пуснал на моста куче. Разгневеният дявол се хвърлил във водата.

Смята се, че ако смел човек в пълнолунна нощ проплува с лодка под арката на моста, ще придобие могъщи магически способности. Но ако смелчакът погледне своето отражение или докосне водата с ръка, той завинаги ще напусне този свят.

Старите хора по тези места смятат, че Дяволският мост е портал към друг свят, и разходките по него нощем са опасни. Потвърждение за това бил нещастен случай, случил се в парка Кромлау преди няколко години.

Двама туристи от Швейцария решили да проверят дали са верни слуховете за обреда при преминаването под моста. Настроените скептично млади хора наели лодка и… изчезнали завинаги. След като не се върнали в хотела, били организирани мащабни издирвания, но не били открити нито в парка, нито в реката.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори