Топенето на антарктически ледник ще предизвика необратимо покачване на морето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Esmee van Wijk/Australian Antarctic Division
Антония Михайлова


Наблюденията на ледника Тотен в Източна Антарктида сочат, че този леден масив може да се разпадне на части в близко време и че неговото топене по необратим начин ще повиши морското равнище с около три метра след няколко века, става ясно от статия, публикувана в изданието Nature.

„Получаваме все повече намеци, че източната част на Антарктида е значително по-уязвима към действието на глобалното затопляне, отколкото сме свикнали да смятаме. Това не е просто интересен факт, а изключително опасен феномен.

Разтопената вода, която сега подкопава този ледник, лесно може да го приведе в нестабилно положение“, казва Мартин Сийгърт (Martin Siegert) от Лондонския имперски колеж (Великобритания).

Сийгърт и колегите му стигнали до извода, че бъдещият ръст на парниковите емисии в атмосферата и ръстът на температурите ще предизвикат разцепване на този ледник, като изучили Антарктида с радари. Особеното внимание на климатолозите привлякъл ледникът Тотен, който, както сочат наблюденията отминалата година, се топи интензивно се топи, тъй като подножието му се подгрява от топли подледни „реки“ и води на Световния океан.

©  The University of Texas at Austin

© The University of Texas at Austin

Това откритие накарало учените да се замислят как бъдещото топене на този леден масив ще се отрази на неговото състояние и на всички ледове в Източна Антарктида. Изучавайки радарни снимки, екипът на Сийгърт открил, че бъдещото топене на ледника Тотен и съкращаването на морската му част със 100-150 километра ще доведе до катастрофални изменения.

Както обясняват учените, ако ледникът се съкрати, то неговият ръб ще се намира в нестабилен регион, което ще доведе до раздробяване на ледения масив и неизбежното му съкращаване с още 150 километра, докато неговият остатък не достигне по-стабилна повърхност.

В резултат на топенето на ледника в Световния океан ще попадне огромно количество вода и нивото на морето ще нарасне с 2-2,9 метра.

Както подчертават учените, засега този процес все още не е необратим – съкращаването на парниковите емисии значително ще забави процеса по съкращаване на площта на ледника и е възможно да го спре. Днес този ледник отстъпва към континента със скорост 0,5 метра, но този показател може значително да нарасне в бъдеще.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори