„Ноев ковчег” за разума

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Да се разбере човешкият мозък, е една от най-грандиозните задачи и проблеми на науката на XXI век.

Как ще изглежда човешкият мозък, когато му съставим подробна карта? Ако можехме да го разшифроваме, как биха били свързани структурата на мозъка и неговите функции?

Подробното разнищване на мозъка е несбъдната мечта. Но науката прави всичко възможно, за да няма несбъдващи се неща.

Human Brain Project е голям научноизследователски проект, който се провежда от École Polytechnique Federale de Lausanne и в значителна степен се финансира от Евросъюза. Проектът се опитва да направи именно това: да разбере структурната организация на човека.

В рамките на проекта ще бъде създадена имитация на човешки мозък на суперкомпютри, която ще помогне по-добре да се разберат неговите функции. Сред другите цели е и създаването на пълен компютърен модел на функциониращ мозък, който ще позволи да се симулира лечение с препарати.

За симулирането на невроните в проекта отговаря Политехническата правителствена школа на Лозана, за компютрите – Хайделбергският университет, за медицината – университетът на Лозана.

Проектът се координира от проф. Хенри Маркрам и е базиран в Женева, Швейцария. Лидерът на проекта Маркрам посвещава работата си на своя син, болен от аутизъм. Той иска за разбере тайните на съзнанието, проследявайки електронните сигнали, които си обменят невроните.

Преди четири години Хенри представил идеята си на конференцията TEDGlobal в Оксфорд, но планът му бил приет със скепсис, а колегите му сметнали мозъка за прекалено сложен, пък и компютрите нямало да стигнат. Но миналата година Евросъюзът отдели голямо финансиране за проекта, а швейцарското правителство му предостави компютъра Blue Gene, създаден от IBM. И на работата беше даден старт.

В интервю за The Guardian през миналия октомври Хенри използвал много метафори, говорейки за проекта.

„Той ще стане Хигс бозон за мозъка, Ноев ковчег за ума. Не, това е като телескоп, способен да разгледа цялата Вселена на мозъка от микро- до макрониво.“

В рамките на проекта се предвижда строежът на работен модел на човешки мозък – от неврона до полукълбото – и неговата имитация на суперкомпютър през следващите 10 години. Според Маркрам „ние ще използваме всички съществуващи данни в литературата и базите данни, ще организираме резултатите и ще ги анализираме, за да съставим все по-точен и точен биологичен модел.“

В проекта ще вземат участие 86 институции от цяла Европа, а финансирането е един милиард евро за десет години.

Основните цели на проекта са получаване на дълбоко разбиране за това, което ни прави хора, разработването на нови методи за лечение на мозъчни заболявания и построяване на нови революционни изчислителни технологии.

Според проф. Сет Грант от Единбургския университет, който също влиза в изследователския екип, „ключовата цел на Human Brain Project е създаването на реалистична имитация на човешки мозък“. Това ще изисква молекулярна и клетъчна информация, но ще позволи да се моделират и разберат биологичните и медицинските процеси. В допълнение към това учените ще могат да реализират нови методи в други сфери:

  • невроинформатика;
  • имитация на мозък;
  • високопроизводителни изчисления;
  • медицинска информатика;
  • невроморфни изчисления;
  • невроробототехника.

Проектът предполага, че разработката на изкуствен човешки мозък ще доведе до създаването на компютърни чипове от ново поколение и свръхефективни технологии, за които човешкият мозък ще бъде пример за организация. Събраните данни ще послужат и в интелектуалния анализ на данни, телекомуникациите, сферата на битовата техника и други промишлени отрасли.

Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори