Нова надежда за останките на „Титаник“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

NOAA/Institute for Exploration/University of Rhode Island (NOAA/IFE/URI)
Димитър Димитров

Когато на 1 септември 1985 година Робърт Балард (Robert Ballard) се натъква на останките на известния кораб, състоянието, в което се намирал, било перфектно.

30 години по-късно, благодарение на посетителите, останките се разпадат. Но за тези, които искат корабът да бъде запазен, в момента има нова надежда.

От откриването на лобното място на кораба той е бил посещаван от безброй туристи, реставратори и археолози, доста от които търсели артефакти и сувенири. Голяма част от артефактите са събрани законно, но не се знае колко просто са взети. По кораба има щети и от потопяеми изследователски апарати.

„По-голямата част от щетите са направени от хора, които стъпват върху кораба. Самият корпус е много здрав, а носоваота част е забита дълбоко на дъното. Всъщност точно това държи кораба цял“, казва Балард.

Една от причините, които затрудняват опазването на „Титаник“, е дълбочината – намира се на 2 мили под повърхността, и то в международни води. От 2012 Титаник влиза в културното наследство на ЮНЕСКО, което дава законови права за защитаване и спасяване на артефакти от кораба. В допълнение Канада желае да разшири границите си с 200 мили по континенталния шелф. Ако това се случи, корабът ще е на територията на Канада и властите ще имат право да се заемат с опазването му.

Според Балард спасяването на кораба даже не е чак толкова голямо начинание. „Не става въпрос за технологии. Определено няма да струва милиони. Цената ще се приближава до тази за опазването на старинна сграда.“

Балард ще трябва да изчака, за да види дали усилията ще дадат плод. Междувременно годишнината от откритието му възбуди силен интерес сред историческите общества. На 30 септември ще се проведе търг за оригиналното меню в ресторанта от деня преди трагедията. Очаква се наддаването да достигне поне 50 000 долара. През 2012 г. друго меню беше продадено за 120 000 долара.

А ако историческите артефакти не са достатъчни, вече двама души независимо един от друг обявиха, че строят копия на кораба с реални размери. Клеър Макнийли (Claire McNeilly) съобщава за The Belfast Telegraph, че хората ще могат да се наслаждават на три нови кораба „Титаник“ – луксозен хотел и казино в северните Мариянови острови, атракцион в лунапарк в провинция Сичуан (Китай) и напълно функционално копие на кораба, чийто спонсор, австралийският милиардер Клайв Палмър (Clive Palmer), смята да пусне на вода през 2018 година.

Smithsonian

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Памет

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори