„Нови хоризонти” засне семейството на Плутон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Днес са известни пет спътника на Плутон. Най-големият от тях – Харон – е открит през 1978 г. от американския астроном Джеймс Кристи, останалите – с помощта на космическия телескоп Hubble.

Междупланетната станция „Нови хоризонти“ е получила първите снимки на Харон през юни 2013 г. За съществуването на Цербер и Стикс е станало известно през 2011 и 2012 г., а първите им снимки от разстояние 88 млн. км са получени от инструмента LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) в периода от 25 април до 1 май 2015 година.

Всяко наблюдение продължавало по десет секунди. От тях след редактиране НАСА е направила анимация. Цербер се вижда на всички изображения, докато Стикс – на второто и третото.

Диаметърът на Стикс се оценява на 7–21 километра, той се върти около Плутон между орбитите на Харон и Никта с период 20 дни. Цербер е с радиус 5–15 км и се намира между орбитите на Никта и Хидра. Той се върти около Плутон с период 32 дни.

На 4 юли 2015 година, както се очаква, станцията ще се сближи на минимално разстояние до Плутон – 12 500 км. След системата Плутон–Харон специалистите от НАСА се готвят да използват сондата за изучаване на Слънчевата система зад орбитата на планетата джудже – т.нар. пояс на Кайпер.

Той е съставен от астероиди, образувани от лед – замръзнал метан, амоняк и вода. Мисията „Нови хоризонти“, както се очаква, ще завърши своята работа в средата на 20-те години на XXI век.

Категории на статиите:
Космос · Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори