Новият екипаж на МКС ще свири и ще пее

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA
Антония Михайлова

Новият екипаж, който ще стартира към Международната космическа станция (МКС), ще музицира на китара и устна хармоника.

„Има възможност да запълним времето си на станцията, като свирим на китара и пеем. Това е важно за нашия екипаж, където всички са музиканти, макар и не професионални. Лично аз ще взема на МКС устната си хармоника и ще се опитам там да я използвам, за да подкрепям нашата музикална космическа група”, казва руският космонавт Роман Романенко.

Шефът на Центъра по подготовка на космонавти Сергей Крикалев напомня, че традицията да се свири на китара в Космоса е въведена още по времето на съветската станция „Мир”.

„Китарата се появи на станцията „Мир” по време на втората експедиция. Любопитно е, че на нея са свирили бащата на Роман Романенко – Юрий, и Александър Лавейкин. Китарата беше отнесена на станцията за психологическо разтоварване, тъй като на Романенко и Лавейкин им предстоеше да работят заедно повече от десет месеца. За да може китарата да свири в безтегловност, натягането на струните й е отслабено, а в тялото й е прибавена пяна, за да се намалят колебанията”, казва Крикалев.

И добавя, че Александър Лавейкин, който умеел да свири добре, към края на мисията научил и Юрий Романенко и дори написал няколко песни в орбита.

Летящият в състава на новия екипаж канадски астронавт Крис Хадфийлд отбелязва, че сега на МКС има китара канадско производство и че той задължително ще я опита. Хадфилд много обичал да слуша различна музика, както и да съчинява песни.

„Обичам и фолк, и рок, и класика. За мен ще бъде много важно да изразявам чувствата си чрез музикални произведения, които се готвя да напиша, докато съм в Космоса. Част от песните вече съм записал на Земята и се надявам да ги завърша, докато работя на МКС. Хубаво е, че ще имам такава възможност, тъй като на станцията има висококачествена звукозаписна апаратура”, казва канадският астронавт.

Хадфийлд предполага, че когато хората се отправят на дълъг полет към Луната и Марс, също ще пишат музикални произведения.

„Макар да нямам специално музикално образование, сигурен съм, че хората, които ще тръгнат на дълга експедиция на Луната или Марс, със сигурност ще пишат музика”, заключава Хадфийлд.

Тримата музикални астронавти заминават за МКС на 19 декември с кораб „Союз ТМА-07М”.

Източник: РИА Новости

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори