Ново ядрено гориво е устойчиво към аварии

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Това не е напречен разрез, а новата горивна капсула, оптимизирана за максимална топлинна устойчивост.
© Idaho National Laboratory
Антония Михайлова

Изследователи начело с Дейвид Пети от Националната лаборатория на Айдахо (САЩ) съобщиха за създаването на гориво, което е още по-безопасно, отколкото го замислили разработчиците.

Проблемите с АЕЦ са известни със своето еднообразие – по някаква причина системата за активно охлаждане излиза от строя, след което възниква водород, той се взривява и радиоактивните изотопи радостно приветстват околния свят.

Опитите да се създадат системи за активно охлаждане и други средства, предотвратяващи чернобили и фукушими, се основават на това, че сериозни повреди на пасивните системи също са възможни (земетресения, цунами), а разнообразните методи за застраховане от подобни беди вдигат цените на АЕЦ до небесата.

Новата разработка се нарича TRISO гориво. Всяка нейна „таблетка” уранов оксид и уранов карбид е изолирана от другите слоеве от три изотропни материала – въглерод, пиролизен графит и силициев карбид (устойчив материал, способен да задържи продуктите от разпада вътре дори при силно нагряване), както и още един слой пиролизен графит.

Предполага се, че такава комбинация ще даде защита от случайности дори при нагряването на горивото до 1500 градуса, които теоретично може да възникнат при разтапяне на работната зона на реактора.

Изпитанията в експериментален реактор показали, че при 1800 °С изходът на продуктите от разпада на такива „таблетки” остава пределно нисък, което по принцип прави слабо опасни дори аварии от типа на „Фукушима”.

Обнадеждава твърдението на изследователите, че горният предел на устойчивост на капсулите може да бъде още по-висок, тъй като пиролизният графит при нагряване образува пиролизен въглен, стабилен при доста по-високи температури.

В близко време разработчиците възнамеряват по опитен път да опрeделят границите на устойчивост на капсулите ново гориво.

Източник: Idaho National Laboratory

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори