Обещаха ни мегацунами и мегатайфуни в близко бъдеще

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Разрушаване на ледниците на Гренландия и Антарктида, унищожителни бури и цунами, носещи гигантски камъни по бреговете вещае статия, написана от климатолога Джемс Хансън (James Hansen) неговите колеги. Освен това тези катастрофални явления следва да се очакват само след няколко десетилетия, а не след столетие.

Научна статия, която предсказва катастрофални за човечеството последствия от климатичните изменения още след две десетилетия, е приета за публикация в сп. Atmospheric Chemistry and Physics. Това решение говори за нараснала реалистичност на апокалиптичните сценарии в науката, отбелязва Gizmodo.

Според учените процесът започва с топене на ледниците, което протича още сега. Студената вода, попадайки в океана, ляга върху по-топлата и плътна морска вода. Този процес нарушава нормалната механика на циркулация на водата.

В резултат на това топлата вода се „консервира“ в океана, още по-силно топи ледниците, от което в океана попада нова вода с топящите се ледници и нивото на морето рязко се повишава. Нарушенията в работата на океанските процеси по циркулация на водата освен това водят до нарастване на температурните контрасти – тропиците стават по-горещи поради глобалното затопляне, а Западна Европа и Северна Америка страдат от студ. Такива температурни контрасти водят до катастрофални цунами и тайфуни.

Без да дочака публикуването на статията си, Хансън я е качил в интернет още през 2015 година, което предизвикало бурни спорове. Едни учени го критикували заради „сливане“ на данните от безотговорни журналисти, а други одобрявали неговото желание да алармира за глобалното затопляне. И накрая – не всички климатолози са съгласни с неговите сметки за скоростта на топене на ледниците.

През 2015 година друг екип учени обясни появата на огромни камъни на равнините в северния край на остров Сантяго в Кабо Верде. Според учените камъните са били изхвърлени от огромно цунами. Катастрофата се е случила преди около 73 000 години край западните брегове на Африка.

Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори