Природен феномен връща зимата през пролетта

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

YouTube
Антония Михайлова

В горната част на атмосферата – на височина от 10 до 50 километра – се наблюдава рязко изменение на посоката на въздушните потоци, което неизбежно води до бързо повишаване на температурите.

В метеорологията това явление е получило названието внезапно стратосферно затопляне.

Явлението се съпровожда от рязко затопляне в стратосферата за няколко дни и увеличава риска от връщане на зимата в началото на календарната пролет.

Стратосферното струйно течение се проследява както в Северното, така и в Южното полукълбо и обвива нашата планета от запад на изток. Понякога западният пренос може да бъде нарушен в резултат на възникване на блокиращи антициклони в тропосферата.

Явлението започва с вълнообразно смущение при земята, което постепенно се придвижва нагоре. Въздействията са толкова силни, че могат не само да отслабят, но дори да обърнат струйното течение назад. По подобен начин се връщат вълните на плажа.

В резултат на обръщането на ветровете атмосферата под полярната шапка се свива, атмосферното налягане рязко се покачва и като следствие температурата се повишава. Така настъпва внезапното стратосферно затопляне.

След това височинните ветрове започват обратно движение в тропосферата, където отслабват и разгръщат обичайния западен пренос. В резултат вместо влажна атлантическа топлина към Европа се разпространява сух и студен въздух от дълбините на континента.

Последното обстоятелство значително увеличава риска от връщането на студеното зимно време в началото на календарната пролет.

Внезапни стратосферни затопляния в края на зимата протичат на всеки 2–3 години. Последното ярко събитие е отбелязано през март 2013 година и е съпровождано със студен финал на зимата. Тогава метеоролозите се шегували, че е настъпил 55-ият ден на февруари.

Обикновено такива процеси се развиват 5–7 дни. Това дава достатъчно време за оценка и предупреждение за възможни неблагоприятни последствия.

В същото време в България вече цъфнаха дърветата и природата започна да се раззеленява от необичайно топлото за зимата време в края на януари и целия февруари.


Категории на статиите:
Климат · Процеси

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори