Оцеляване в изолация: Уроци от 5 астронавти

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Не можеш да изкараш 2 седмици у дома? Опитай година в космоса.

Да поставиш себе си под карантина може да е доста самотно занимание – особено ако сте свикнали да прекарвате времето си в компанията на други хора.

Но има една група, която се състои от истински професионалисти, когато става дума за изолация: астронавтите в орбита около Земята, без нищо друго освен празния космос около тях. В някои случаи те прекарват цяла година по този начин.

Така че сега е време да чуем експертите. Ако те могат да оцелеят с месеци, дори да не е цяла година, на борда на Международната космическа станция, то и ти можеш да издържиш няколко седмици у дома.

Пеги Уитсън

„Всъщност е напълно изпълнимо, стига да успееш да контактуваш с хората, които са с теб, с които живееш“, казва пенсионираният астронавт Пеги Уитсън за изолацията в космоса в интервю за CBS This Morning.

Уитсън счупи рекорда през 2017 за най-много дни прекарани кумулативно на борда на МКС – 665.

„Много хора са опитват да работят от къщи, да бъдат родители от къщи и да имат семейство, така че е наистина предизвикателно“, добавя тя. „Но е същото като нас на борда на МКС.“

Уитсън говори и за подготовката, която минават астронавтите на НАСА, за да могат да минат през тази изолация.

„Тренираме нашите астронавти, за да подобрим тези умения, защото искаме всичко да мине нормално на борда на МКС,“ казва тя пред CBS. “Не избираш сам екипа, просто се качваш горе и трябва да извлечеш най-доброто от всяка ситуация.”

Така че, какво правиш когато не можеш просто да хлопнеш вратата зад гърба си?

„Бих свършила допълнителната работа, за която мисля,“ казва Уитсън. “Кои са нещата, които бихте свършили ако имате повече време? Ще четете? Може би ще пишете поезия или ще нарисувате нещо? Кое е нещото, което се крие в главата ви?“

Ан Маклейн

В скорошна публикация в Twitter настоящият астронавт на НАСА Ан Маклейн споделя уменията, които всеки астронавт на НАСА трябва да научи, наречени „Експедиционно поведение“ или ЕП накратко.

„Доброто ЕП се свежда до говорене така, че да бъдеш ясно разбран и активно слушащ,“ казва Маклейн.

Трябва също да се научиш как да бъдеш лидер чрез повишаване „способността на групата да изпълнява целите си чрез позитивно влияние“.

Астронавтите трябва да се научат как да полагат най-добрата грижа за себе си, „включително хигиена, управление на времето, лични неща, достатъчно сън и поддържане на настроението.“

За да се практикува ЕП за добро живеене в групата, е нужно да се съдейства, а не да се съревновава, пише Маклейн. „Активно трябва да се култивира груповата култура. Уважавайте ролите, отговорностите и задачите. Дръжте отчетност, не пестете похвалите.“

Скот Кели

В споделено мнение пред The New York Times астронавтът ветеран Скот Кели също дава съвет към тези, които полудяват у дома по време на коронавирус карантината.

Стъпка 1: Следвай рутината. „Ще откриеш, че поддържането на план помага на теб и семейството ти да се приспособите към различния начин на работа и средата на живота у дома,“ пише Кели.

Стъпка 2: Забави темпото. „Живеейки в космоса, аз умишлено се забавих, защото знаех, че е задълго – точно както сме всички днес,“ добавя той. „Дай си време за забавления: ние с приятелите от екипажа гледахме филми, допълнени с хапване и изгледахме всички серии на Игра на тронове два пъти“.

Четене, свирене на инструмент, водене на дневник и разбира се, миене на ръце са добри начини да останете здравомислещи и в добро здраве, докато сте затворени у дома, казва Кели.

Крис Хадфийлд

Пенсионираният канадски астронавт Крис Хадфийлд също дава съвети във видео, качено в неговия YouTube канал.

Той смята, че е най-добре да се подходи аналитично към ситуацията. Първо преценете рисковете, пред които сте изправени вие и всички, които обичате. След това си набележете цел и определете стъпките за постигането й.

„След като разбереш рисковете и набележиш мисия, чувството за цел и задълженията ти, премини към действие. Започни да правиш нещата,“ казва Крис Хадфийлд.

„Никога не е имало по – подходящ момент за самоизолация,“ допълва Хадфийлд. “Толкова много хора имат достъп до интернет, така че имаш всичко, масиви от познание на върха на пръстите си.“

„Така че, грижи се за себе си, за семейството си, за приятелите си, погрижи се за космическия си кораб,“ заключава той.

Бъз Олдрин

Бъз Олдрин, вторият човек на Луната, също споделя няколко думи пред старшия репортер на Ars Technica Ерик Бергер. Попитан какво ще прави за да остане в безопасност по време на пандемията (Олдрин навърши 90 през януари т.г.) той отговори: „Ще заключа вратата и ще си седя на задника“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори