Определиха районите на мозъка отговорни за левичарството

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

pixabay.com
Ивайло Красимиров

Ново проучване за първи път идентифицира региони на генома, свързани с левичарството в общата популация и свързва техните ефекти с мозъчната архитектура.

Изследването, ръководено от екип на Оксфордския университет, финансиран от Съвета за медицински изследвания – част от UK Research and Innovation, свързва тези генетични различия с връзките между областите на мозъка, имащи общо с езика.

Вече беше известно, че гените имат частична роля за определяне на това, коя ръка е водеща – проучвания на близнаци са преценили, че 25% от вариациите в ролята на двете ръце може да се причислят към гени – но кои гени точно, не беше установено в общата популация.

Новото проучване, публикувано в списанието Brain, идентифицира някои от генетичните варианти, свързани с левичарството, чрез анализ на геномите на около 400 000 души от данни на британската Biobank, сред които и 38 332 левичари.

От четирите генетични региона, които са били идентифицирани, три са свързани с протеини, участващи в развитието и структурата на мозъка. По-специално, тези протеини са свързани с част от скелето вътре в клетките, наречено цитоскелет, което ръководи изграждането и функционирането на клетките в тялото.

Използвайки подробни изображения на мозъка от приблизително 10 000 от тези участници, изследователите откриват, че тези генетични ефекти са свързани с различията в структурата на мозъка в участъците с бяло вещество, които съдържат цитоскелета на мозъка, който се присъединява към свързани с езика региони.

Д-р Акира Виберг, член на Съвета по медицински изследвания в Университета в Оксфорд, който извърши анализите, казва: „Около 90% от хората са с водеща дясна ръка и това е така от поне 10 000 години. Много изследователи са изследвали биологичната основа на водещата ръка, но използването на големи набори от данни от Биобанката на Обединеното кралство ни позволи да хвърлим значително повече светлина върху процесите, водещи до левичарство“, обяснява Виберг.

„Открихме, че при участниците левичари езиковите области на лявата и дясната страна на мозъка комуникират помежду си по по-координиран начин. Това повдига интригуващата възможност за бъдещи изследвания, че левичарите могат да имат предимство, когато става въпрос за изпълнение на словесни задачи, но трябва да се помни, че тези различия се разглеждат само като средни стойности за много голям брой хора и не всички левичари ще са със сходни способности.“

Професор Гуенаел Дьо, старши съавтор на изследването от Центъра за интегративно невровизуализиране на Университета в Оксфорд, казва: „Много животни показват ляво-дясна асиметрия в своето развитие, като черупките на охлюви, навиващи се вляво или вдясно, и това се управлява от гените отговарящи за клетъчните скелета, които ние наричаме „цитоскелет“.

За първи път при хората успяхме да установим, че тези цитоскелетни различия, свързани с водещата роля на едната или другата ръка, всъщност се виждат в мозъка. От други животни, като охлюви и жаби, знаем, че тези ефекти са причинени от много ранни генетично- ръководени събития, така че това дава възможност, отличителните белези на бъдещото развитие на водещата роля на едната или другата ръка, да се появяват в мозъка на плода още в утробата на майката. „

Изследователите също така откриват корелации между генетичните региони, участващи в левичарството и много малко по-ниския шанс да се разболеят от болестта на Паркинсон, но много малко по-голям шанс за поява на шизофрения. Изследователите обаче подчертават, че тези връзки съответстват само на много малка разлика в реалния брой на хората с тези заболявания и са корелативни, така че не показват причините и следствията. Изучаването на генетичните връзки може да помогне да се подобри разбирането за това как се развиват тези сериозни медицински състояния.

Професор Доминик Фърнис, старши съавтор на изследването, от Катедрата по ортопедия, ревматология и мускулно-скелетна система в Оксфордския университет, заявява: „В цялата история левичарството се смята по-скоро за нещастие. Всъщност това се отразява в думите за ляво и дясно на много езици. Например, на английски „дясно“ също означава правилно или вярно; на френски „gauche“ означава както ляво, така и тромаво, непохватно.

„Тук сме демонстрирали, че левичарството е следствие от биологията на развитието на мозъка, отчасти обусловена от сложното взаимодействие на много гени. Това е част от богатия гоблен на това, което ни прави хора, обясняват авторите на изследването.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори