Още едно съмнение в ехото от Големия взрив

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Адам Фалковски, физик от ЦЕРН, твърди в своя блог, че изследователите от екипа BICEP2, предоставили статията си в сайта ArXiv тази година, са допуснали грешка в своята методология.

Членовете на изследователската група BICEP2 отхвърлили претенциите на Фалковски, но неговото подозрение довело до плъзването на слухове, че екипът вероятно всъщност не е открил доказателства за космическата инфлация.

Теорията на Големия взрив предполага, че Вселената е възникнала в резултат на гигантски взрив преди около 14 милиарда години, с последващо бързо образуване и разширение на материята, която се е превърнала в това, което сега ние наблюдаваме около себе си.

Това бързо разширение на материята се обяснява от учените с теорията на космическата инфлация. Привържениците на тази теория твърдят, че гравитационните вълни са се появили на началния етап от космическата инфлация и трябва да се наблюдават и днес. През март 2014 година екипът на BICEP2 заяви в статия, че е открил доказателства за такива гравитационни вълни, което потвърждава инфлационната теория.

Но сега се появиха някои предположения, че те са имали проблем с това, как са били правени наблюденията – картата, която екипът използвал, вероятно е била интерпретирана неправилно.

Тази карта, създадена от екипа на „Планк“, включвала няколко възможни източника на светлина, но изследователите от BICEP2 са решили, че това са само следи от прах или пепел от взривяващи се звезди. Тази новина довела до съмнения в откритите резултати и поставя изследователите в зависимост от обновяването на картата от екипа на „Планк“.

Екипът на BICEP2 не реагира на слуховете и продължава да твърди, че както и преди е сигурен в своите резултати.

Това не е първото съмнение в откриването на ехото от Големия взрив. През април трима космолози откриха доказателство за поляризиран сигнал в близките структури на нашата галактика и изразиха мнение, че той може грешно да е бил възприет като сигнал на B-mode поляризация, причинена от ранни гравитационни вълни.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори