Остатък от древен живот е намерен върху рубин на 2,5 милиарда години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени от Университета Ватерло откриха графит – важен компонент за органичния живот – върху рубин на 2,5 милиарда години, открит в Гренландия.

Въпреки че не винаги въглеродът е показателен за живот, видът, открит в рубина, съдържа изотопи, което показва, че атомите му някога са били част от жив организъм.

Повече от 98 процента от всички въглеродни атоми имат маса от 12 единици атомна маса, казват изследователите в изявление, но някои въглеродни атоми имат по-тежка маса от 13 или 14 единици атомна маса.

„Живата материя се състои от по-леките въглеродни атоми, тъй като те отнемат по-малко енергия, за да се вградят в клетките“, казва в изявлението Крис Якимчук, професор по науки за Земята и околната среда във Ватерло и водещ изследовател на проекта, включващ рубина.

„Въз основа на увеличеното количество въглерод-12 в този графит, ние заключихме, че въглеродните атоми някога са били древен живот, най-вероятно мъртви микроорганизми като цианобактерии.“

Когато рубинът се е образувал за първи път, животът на Земята не е бил толкова разнообразен, колкото е днес, а е бил ограничен до микроорганизми и водорасли.

След анализ на скъпоценния камък, екипът на Якимчук установи, че този графит, съдържащ се в рубина, не е просто връзка с древния живот: присъствието му може да е било необходимо за образуването на рубина на първо място.

„Графитът променя химията на околните скали, за да създаде благоприятни условия за растеж на рубини“, казват изследователите.
„Без него моделите на екипа показват, че не би било възможно да се образуват рубини на това място.“

Статия, описваща констатациите, е публикувана в списанието Ore Geology Reviews.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Открития

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори