Google ще превръща дрехите в сензорни екрани

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Project Jacquard
Димитър Димитров

Миналата седмица компанията Гугъл показа доста иновации и нови инициативи на годишна конференция на разработчиците. Една от иновациите е проект Жакард (Project Jacquard). Тя е част от плана на компанията за бъдещето на дрехите: чувствителни към допир материали, които имат същите сензори като смартфоните, пише ScienceAlert.

В проект Жакард се използват чувствителни на допир, металически прежди, които са сплетени с обикновени материали като памук, коприна и полиестер. Това открива възможности, които досега са били виждани само в научнофантастичните филми. Преждата е свързана с малък приемник и контролер с размерите на копче. Идеята е някой ден да е възможно да пускаме пералнята с попипване на яката или с потупване по ръкава да променяме звука на телевизора.

На една от демонстрациите Гугъл показват дрехи, контролиращи светодиодни лампи на Philips. Бързо потупване по дрехата включва и изключва лампите. Плъзгането наляво и надясно променя цвета на светлината, а плъзгането нагоре и надолу променя яркостта.Нямате нужда да вадите телефона от джоба си, за да вършите тези неща, джобът ви е контролера.

Могат да бъдат включени възможности за наблюдение – възглавницата може да следи дишането ви или тениска да следи ритъма на сърцето ви без никакво допълнително оборудване. От Гугъл очакват да работят с няколко различни партньори и вече имат договорка с производителя на дънки Levi Strauss & Co.

Нещото, което прави технологията толкова интересна, е това, че е невидима. Няма нужда от тежък шлем на главата или часовник на китката. Проект Жакард е още в ранна фаза, но дори и за малко време е направен голям прогрес, а от Гугъл смятат, че интерактивната прежда ще играе важна роля в бъдещето.

„Допълнителните компоненти са направени възможно по-незабележими“, се обяснява на официалната страница на проект Жакард. „Създадохме иновативни техники, за да свързваме преждата с конектори и малки електрически мрежи, не по-големи от обикновено копче. Тази минитюризирана технология долавя допир, а чрез алгоритми можем да направим така, че да долавя и жестове.

Умното облекло може да се разтяга и пере. От Гугъл казват, че зависи от дизайнера на дрехи, дали специалната прежда ще се вижда или ще остане напълно невидима. Както може да бъде поставяна на определено място в дрехата, така може да бъде разположена и по цялата дреха.

Между другото, жакард е тъкан, използвана през 19 век. От Гугъл казват, че новите дрехи ще може да се произвеждат промишлено с оборудване, което вече съществува, затова когато облеклото на бъдещето стигне масовия пазар, ще се произвежда лесно и евтино.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори