Откраднато писмо на Колумб се върна в Италия

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

U.S.Immigration and Customs Enforcement
Антония Михайлова


Американските власти върнаха в Италия писмо на Христофор Колумб, в което той описва своите открития в Северна и Южна Америка.  Писмото е било откраднато от библиотеката във Флоренция в средата на XX век и върнато обратно на 18 май 2016 година, пише The Telegraph.

При връщане от плаване към бреговете на Америка през 1493 г. Колумб написал писмо на краля и кралицата на Испания, които финансирали експедицията. В писмото той описвал своите впечатления от флората, фауната и народите, населяващи островите Испаньола и Куба, като ги наричал Insulis Indie supra Gangem (острови на Индия над Ганг). Кралската двойка впоследствие изпратила писмото за отпечатване и сега са се съхранили около 30 печатни копия.

Копието на писмото, върнато в Италия, е съхранявано в Рикардианската библиотека във Флоренция. Писмото се намирало в един том заедно с 42 други книги, напечатани през 90-те години на XV век. Според директора на библиотеката Фулвио Стакети писмото било заменено с изкусно направено копие през 1950-51 година, когато таам било предадено в Националната библиотека в Рим и в продължение на девет месеца било съхранявано там. Фалшификатът представлявал копие, напечатано със съвременно мастило на автентична хартия.

През 1990 година откраднатото писмо било купено от колекционер на редки книги в Швейцария, през 1992 година документът бил продаден на аукцион на Кристис в Ню Йорк, а през 2004 година собственикът го завещал на Библиотеката на Конгреса във Вашингтон. Служителите на библиотеката не подозирали, че писмото е било откраднато.

През 2012 година в правосъдното министерство на САЩ постъпила конфиденциална информация, че писмото на Колумб е било откраднато. Експерти, поканени от Принстънския университет и Смитсъниънския институт, открили, че крадецът е използвал химични реагенти, за да унищожи печата на Рикардианската библиотека.

Колумб започнал да търси пари за експедиция в Индия още през 1485 г. Той два пъти изпращал молба на португалския крал Хуан II – през 1485 и 1488 г., и два пъти съветниците на краля отхвърляли молбата.

Мореплавателят се опитвал да намери финансиране в Генуа и Венеция и дори изпратил своя брат в двора на английския крал, но навсякъде му отказвали. Испанското кралско семейство също не се съгласило веднага да финансира плаването – през 1486 г. кралските съветници отклонили молбата и плана на експедицията, тъй като по думите им Колумб е подценил разстоянието до Индия. Но през 1489 г. били отделени пари за експедицията.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
История

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори