Откриха библейския град Гет

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Останки от стените и вратата на Гет, предполагаемата родина на Голиат. © Aren Maeir
Антония Михайлова

Учени са открили по време на експедиция на университета Бар-Илан (Израел) укрепленията и входната врата на легендарния филистимски град Гет, където според библейското предание е роден гигантът Голиат, загубил дуела с бъдещия юдейски цар Давид, съобщава пресслужбата на университета.

През последните 20 години екип археолози под ръководството на Арен Майер (Aren Maeir) от университета Бар-Илан в Рамат Ган (Израел) провеждали разкопки в предградията на планината Хеврон, където в древността се намирали владенията на филистимците, основен регионален съперник на първите владетели на Юдея и Израел.

Ако се съди по източниците от това време, филистимците са били един от „народите на морето“ за древните египтяни, така наречените пеласги, които безуспешно се опитали да завладеят Древен Египет и били или отблъснати, или разселени по териториите на съвременна Палестина от фараон Рамзес III.

Един от най-големите градове на филистимците станал Гет, просъществувал до VIII в. пр.н.е., когато бил разрушен от сирийския цар Азаил.

Както отбелязва Майер, отдавна археолозите смятат, че развалините на Гет трябва да са на територията на националния парк Тел ас-Сафит, където през 1996 година започнали мащабни разкопки с участието на университета Бар-Илан и редица европейски и американски научни организации.

© Фото: Aren Maeir

© Aren Maeir

За това време учените открили редица доказателства, че Гет наистина се е намирал в Тел ас-Сафит. Например те успели да открият развалини на храмове, следи от земетресението от VIII в. пр.н.е., споменато в библейските митове, множество украшения и културни артефакти, няколко надписа на езика на пеласгите, в които се споменава Голиат, и т.н.

Новите открития, както разказва израелският археолог, се оказали още по-интересни – Майер и колегите му открили гигантската врата на Гет, спомената в легендата за това, как бъдещият цар Давид се скрил от гнева на цар Саул в града на бившите си врагове, както и стени, заобикалящи родината на Голиат.

Рекордните размери на вратата на Гет според изследователите говори, че този град-държава е бил важен център на икономическата и политическата влас в региона.

Все още учените не са успели да открият в Гет таблички и други писмени източници, говорещи, че това място наистина е легендарният град, и разкопките ще продължат дотогава, докато Майер не успее да намери подобни доказателства.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори