Има скрито послание върху това 3000 годишно парче керамика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Tel Aviv University
Ивайло Красимиров

Археолозите разкриха тайно послание върху парче керамика, датиращо от библейските времена, използвайки най-новата технология за мултиспектрално изобразяване. Така стигнали до невидими с просто око знаци.

Парчето керамика, технически познато като „остракон“, е изложено в израелски музей повече от 50 години, но едва сега е открит скритият текст. Може би не е изненадващо, че започва с молба за вино.

Експерти от университета в Тел Авив в Израел смятат, че текстът на гърба е продължение на надписа, който винаги е бил видим и обхваща информация, свързана с военни разходи. Парчето е било първоначално намерено в Тел Арад – мястото на древна пустинна крепост в съседство с модерния израелски град Арад.

„Докато предната му страна е напълно изучена, гърбът му се смяташе за празен“, казва един от членовете на екипа, Али Шос.

След като забелязват „няколко драски“ на обратната страна на остракона, изследователите решват да погледнат по-отблизо.

„За наша изненада бяха разкрити три нови текста“, казва Шос.

Технологията за мултиспектрално изобразяване, използвана от изследователите, може да покаже светлина върху дължини на вълните, които не са видими за човешкото око, като инфрачервените лъчи, изпратени от дистанционното управление до вашия телевизор.

Изображенията на парчето керамика са направени с модифицирана цифрова камера Canon SLR 450D и поредица от филтри, обхващащи различни части от светлинния спектър, след което са били обработени в приложение за монтаж, за да излезе текстът.

Общо 50 нови знака и 17 нови думи са били разкрити с помощта на този процес. Съобщението започва с молба за вино, преди да се гарантира съдействие, ако получателите на съобщението имат свои собствени искания.

Накрая има искане за предоставяне на определена неназована стока на определен неназован човек и бележка за конкретно измерване на вино, носено от човек, наречен „Ge’alyahu“.

Керамиката е датирана около 600 г. пр.н.е. В този период на конкретния аванпост са били разположени около 20-30 войници. По всичко личи, че постоянните доставки на алкохол за тях са се намирали доста високо в списъка с приоритети.

Сега учените, направили разкритието искат да приложат същия мултиспектрален образен подход  и върху други древни керамични съдове. Тези послания могат да ни научат много повече за това как живеят древните цивилизации.

„Всяка нова линия, дума и дори един знак са ценно допълнение към това, което знаем за периода на Първия Храм“, казва един от членовете на екипа Анат Мендел-Геберович.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори