Откриха далечна планета, която буквално се изпарява

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Обикновено приемаме, че планетите са относително постоянни обекти, но ново откритие показва, че това може да не важи за светове, които са в непосредствена близост до тяхната звезда и тогава съществуването им, може да е краткотрайно.

Един особен вид екзопланети, за които астрономите се опитват да научат повече, са така наречените „горещи Нептуни“, които са невероятно горещи гиганти и се срещат много рядко.

Сега изследователите са използвали космическия телескоп „Хъбъл“, и са открили подобна планета, която според тях е в област позволяваща да бъде определена като  „горещ Нептун“. Тя е толкова близо до своята звезда, че планетата всъщност се изпарява буквално пред очите ни.

Екзоланетата е наречена GJ 3470b и се намира близо до онова, което изследователите наричат „пустинята на горещия Нептун“, намираща се около нейната звезда. Учените вярват, че е изключително трудно да се намерят такива планети, защото те биват напълно унищожени с течение на времето поради близостта им до звездата около която обикалят. Според астрономите открили GJ 3470b, тя може да бъде следващата „изпарила се планета“.

Една от съседните планети на GJ 3470b е GJ 436b, която астрономите вярват, че губи атмосферата си, под влияние на звездата около която обикаля. Учените обаче смятат, че 436b ще оцелее в изпитанието, без да бъде напълно унищожена, докато 3470b е на много по-трудно място. 3470b губи маса 100 пъти по-бързо от 436b и е възможно планетата да бъде напълно изпарена.

image_6722_2e-GJ-3470b

„Мисля, че това е първият случай, когато наблюдаваме нещо толкова драматично по отношение на планетарната еволюция“, казва в изявление Винсънт Бурие от Женевския университет и съавтор на изследването.

„Това е един от най-крайните примери за планета, която преживява значителна загуба на маса през живота си. Тази огромна загуба на маса има сериозни последици за развитието на планетата и влияе върху разбирането ни за произхода и съдбата на екзопланетите, обикалящи прекалено близко до техните звезди.“

Колко близо е твърде близо, когато става въпрос за планетите и техните звезди? Най-близката планета до Слънцето е горещо пламтящият Меркурий. Планетата 3470b е много по-близо от него до своята звезда. Всъщност и двете 436b и 3470b са десет пъти по-близо до тяхната звезда, отколкото Меркурий от Слънцето.

Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори