Кои са предците на хобитите от остров Флорес

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Reconstruction by John Gurche. Photo by Chip Clark
Антония Михайлова


Откритите от учените останки в Индонезия доказват, че прародител на флореския човек, наречен „хобит“ заради малкия си ръст, се явяват Homo erectus, става ясно от статия, публикувана в изданието Nature.

Учените са описали фрагменти от кости и зъби, чиято възраст е около 700 000 години. Останките са били извадени от древно корито на река и вероятно принадлежат на предците на измрелия вид хобити.

Новите фосили дават сериозни основания да се смята, че хобитите са еволюирали от вида Homo erectus, казва палеоантропологът Юсуке Кайфу (Yousuke Kaifu) от Националния музей за природа и наука в Токио.

Конкретно учените са открили фосили на зъби, фрагмент от челюстна кост и фрагменти от черепна кост на две деца и двама възрастни, които вероятно са загинали при изригване на вулкан. Те са открити при разкопки на около 70 км източно от пещерата Лианг Боа.

„Сега се изяснява, че хобитите действително се явяват джуджевидни Homo erectus“, казва археологът Адам Брам (Adam Brumm) от университета Уулонгонг в Австралия.

По-рано единствен източник на знания по въпроса, кой е заселил остров Флорес първи, са били различни каменни оръдия, които са използвали хората.

Откритите на 100 километра от пещерата Лиан Буа каменни оръдия на възраст 800 000 години са давали основания да се смята, че еволюционният прародител на хобитите може да е бил изправеният човек – Homo erectus, – смятани досега за най-първия вид хора, напуснали пределите на Африка.

Флореският човек – Homo floresiensis – за първи път е бил открит от учените на остров Флорес в Индонезия през 2004 година. Дълго време учените спореха дали откритият хоминид се явява самостоятелен вид, или представлява човек от съвременен тип, страдащ от специфични заболявания и претърпял смаляване на ръста поради феномена островна джуджевидност.

Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори