Откриха гробница на фараон на повече от 4500 години

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Пример за мастаба.
© Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Египетски археолози откриха в района на Кувейсин в делтата на Нил – в северната част на страната – гробница на фараон от III древноегипетска династия – Ха-Ба, съобщава министърът на паметниците на древността и културното наследство на Египет Махмуд ад-Дамати.

Според него важността на откритието на първо място е в това, че това е първата гробница в този район от епохата на Древен Египет – досега всички находки тук датирали от времената на Римската империя.

Освен това е първата гробница от периода на управлението на Ха-Ба.

Това е слабо изучен период от египетската история и учените се надяват, че откритата гробница ще обогати науката с нови уникални сведения.

Работата на археолозите на този обект е започнала още през 2006 година. Чак през 2010-а учените открили под по-съвременните слоеве зид, подобен на мастаба (гробница от ранните епохи на Древен Египет), която прилича на отрязана пирамида). И чак през 2014 година, след отриване на печат с името на фараона, станало ясно, че това е гробницата на Ха-Ба.

Ха-Ба е предпоследният представител на III династия на фараоните, той е управлявал страната около шест години – от 2643 до 2637 г. пр.н.е.

Към наследството на основателя на III династия, Джосер, се отнася първата древноегипетска пирамида – стъпаловидната пирамида на Джосер била построена около 2650 г. пр.н.е. и се явява най-древната от съхранените до днес, напълно изработена от камък, допълва РИА Новости.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори