Масов гроб с разчленени тела показва жестокостта на маите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© University of Bonn
Антония Михайлова

Масов гроб с останките на 24 осакатени тела е открит от археолозите на територията на древния град Ушул.

Находката принадлежи на немския археолог Николаус Зеефелд от университета в Бон. Той изучавал водопроводната система на маите в древния град Уксул, когато открил изкуствена пещера с площ 32 кв. м, където лежали останките на 24 души.

„Очевидно преди погребението тази пещера е била част от водоснабдяването и се е използвала като резервоар. Но когато тук са били изхвърлени телата, се е наложило резервоарът да бъде засипан. Маите са покрили пещерата със слой от чакъл и са го замазали отвън с глина. Благодарение на това останките са се съхранили много добре”, разказва Зеефелд.

© University of Bonn

Черепите в пещерата били разхвърляни и лежали далече от телата. Анализът показал следи от брадва в горната част на гръбначния стълб – това означава, че тези хора са били обезглавени. Археолозите открили и останки от крайници – ръце, крака, стъпала, пръсти, които също очевидно били отсечени при екзекуцията. Интересно е, че долните челюсти на убитите също лежали отделно.

© University of Bonn

Учените и преди са намирали свидетелства за насилие в цивилизацията на маите, но в повечето случаи във вид на рисунки. Този път са открити доказателства за тяхната безпощадност.

Изследователите успели да определят пола и възрастта на 15 от 24-те останки. Две от тях били на жени, а възрастта на убитите варирала от 18 до 24 години. Зъбите на всички били декорирани с нефрит, което специалистите интерпретирали като принадлежност към висок социален статус.

© University of Bonn

Гробът е датиран към VII век (това археолозите установили по откритите останки). В този период всички в града загубили титлите си поради попадането на Ушул под властта на династията Каан, разполагаща се недалеч в град Калакмул. Възможно е именно представители на предишната власт да са били умъртвени.

Зеефелд смята също, че екзекутираните може да са дошли от далече и да не са принадлежали към големците на Ушул. Учените планират да проверят тази хипотеза с химичен анализ на останките.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори