Откриха мумия на 3500 години в забравени гробове край Долината на царете в Египет

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мумията, открита в Камп 150. Снимка, Египетско министерство на древното наследство
Ивайло Красимиров

Египетски гробове, останали неотворени от откриването им през 90-те, сега са били старателно проучени. Археолозите са открили мумия и най-различни съкровища от преди 3500 години.

Двама египетски археолози са проучвали гробовете в некрополиса Дра Абу ел-Нага в Луксор, близо до Долината на царете.

Находката е датирана от 18-та Династия (1549 – 1292 пр. Хр.). Гробът, съдържащ ценните артефакти, вероятно е принадлежал на „важни официални лица“, според египетското Министерство на древното наследство.

Първоначално мястото е било открито и описано от германския египтолог Фридерике Камп-Зейфрид през 90-те. Тя ги е проучила и номерирала, но така и не влязла в камерите.

Камп 161 (Kampp 161) останал недокоснат, а Кьмп 150 бил разкопан само до входа. Оттогава досега двата гроба останали забравени, но в последния археологически сезон официална експедиция на египетското министерство ги отворило.

Те се намират недалеч от други гробове в същия некрополис – откритието на гроба на Усерат, съдия живял преди 3000 години, за чието откриване беше съобщено през април тази (2017) година.

Засега притежателите на двата новооткрити гроба не са идентифицирани, но вероятно са били важни личности (иначе не биха имали гробове). Съдържащите се в тях артефакти и украшения дават улики за периода, в който телата са били погребани.
Камп 161, според рисунките по стените, както и артефактите вътре, датира от края на управлението на фараона Аменхотеп II и сина му Тутмос IV, около 1400 г. пр. н.е.

Рисунката на стената изобразява мъж, който поднася цветя на починалия и съпругата му, а също и четири реда гости. Археолозите са открили също погребални маски, крака от стол и части от ковчези.

Мумията е открита в Камп 150, а гробът е още по-богат на артефакти и ценни находки. Той е датиран от управлението на Тутмос I, заради изображение на владетеля в една от камерите на гроба. Управлението на Тутмос I започва през 1506 г. пр.н.е., което означава, че мумията е  с около един век по-стара от намереното в камп 161.

Името Джехути Мес („Djehuty Mes“) е било открито гравирано на една от стените при входа към гроба, което представлява сериозна улика за това, кой може да е покойникът. Но други имена (Маати и Мехи – съпрузи?) са били открити върху погребални конуси – мистериозни обекти, намирани в много египетски гробове – в една от камерите.

В отделна ниша е гробът на жена на име Исис Нефрет, която вероятно е майка на собственика. Исис Нефрет е била погребана с няколко фигурки „ушабти“, една от които изобразява жената във формата на Озирис.

Основният гроб съдържа 100 погребални конуса, няколко дървени погребални маски, колекция от 450 статуи, малка кутия с формата на ковчег, която вероятно е съдържала фигурка ушабти и други ценни артефакти.

На базата на гробните находки и на това, което се знае до момента, се предполага, че мумията е на високопоставен представител на двора на фараона. Вероятно археолозите ще публикуват скоро допълнителни подробности.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори