Откриха начин за контролиране на съзнанието на хлебарки

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Shanghai Jiao Tong University
Димитър Димитров

Студенти от Китай са открили начин за контролиране на съзнанието на живи хлебарки, използвайки техника на свързване „мозък към мозък“.

Казано просто, са създали малки биологични роботи, които да изпълняват желанията на човешките си господари. С помощта на интерфейса изследователите са насочвали хлебарките по Z и S-образни пътища, като това ставало чрез контролиране на съзнанието им, пише SciencАalert.

Учените презентирали експеримента чрез видео (отдолу) на годишната конференция на IEEE Robotics and Automation Society. Те описали как сложили електроенцефалограмен Bluetooth шлем на главата на един от учените. Той си мислил как да се движи по Z- и S-образните пътища и мозъчните му вълни се превръщали в електрически импулси, които били пращани безжично към електронен приемник „раница“ на гърба на хлебарката.

След това импулсите стимулират антенките на хлебарката чрез микроелектрод, имплантиран в главата ѝ. Така електрическите импулси контролират поведението на животното. Учените наричат творението си животно-машина. Вижте процеса отдолу:

 Shanghai Jiao Tong University

© Shanghai Jiao Tong University

Преди няколко месеца екип учени от Тексаския университет създали подобен метод за контролиране на съзнанието на хлебарки. Тогава целта била хлебарките да се използват за изследване на райони, в които са се случили биологични катастрофи.

Учените от Китай смятат, че хлебарките могат да бъдат използвани също за картографиране на труднодостъпни местности. Откривателите обясняват, че са надградили технологията за свързване „мозък към мозък“ и са направили първа стъпка към комуникация, подобна на тази от филма на Джеймс Камерън „Аватар“ – да контролираме други същества чрез ума си, било то и прости.

Сега учените планират да подобрят управлението, за да може няколко хлебарки да бъдат управлявани от няколко души едновременно. Не е ясно дали трябва да бъдем удивени или изплашени. Не знаем какво би станало, ако армия от хлебарки с промити мозъци попадне в грешни ръце…

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори