Руската хлебарка робот

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Youtube
Димитър Димитров

Кодовото наименование на руската хлебарка робот е Мъртвешка глава (Blaberus Cranifer). Механичният звяр е създаден за 7 месеца от група учени от Балтийския федерален университет Имануел Кант. Проектът е по искане на организация, която не е посочена. Изискванията към робота били външно да прилича на хлебарка, да има размерите и да наподобява държанието и движенията на голяма хлебарка. Засега роботът може да тича, да се обръща по гръб, а също има и здрав овален щит.

Батерията на изкуственото насекомо издържа 20 минути и според руската медия Спутник роботът може да пренася до 10 грама товар. Това му качество го превръща в интересна цел за военните, защото върху гърба на хлебарката може да се поставя миниатюрна камера, която да снима на труднодостъпни места.

Това със сигурност е забележителна машина, но не и първият опит за създаване на подобна технология. В Калифорнийския университет в Бъркли вече са правени хлебарки роботи с овални гърбове. В други проекти са поставяни дистанционни управления върху гърбовете на истински хлебарки, а вече е изпробван и контрол над съзнанието на живи хлебарки. Съществува дори и експеримент, при който от гърба на хлебарка робот излита малък летателен апарат, който прилича на пеперуда.

Вижте как изглежда новото роботизирано страшилище:

Popular Science

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
HiTech

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори