Запознайте се с японската хлебарка – киборг, която влиза в района на бедствие близо до вас

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Ако земетресение удари в не много далечното бъдеще и оцелелите са хванати в капан под тонове развалини, първите реагиращи, които ще ги локализират, може да са рояци хлебарки-киборги.

Това е потенциалното приложение на скорошен пробив на японски изследователи, които демонстрираха способността да монтират „раници“ от слънчеви клетки и електроника върху буболечките и да контролират движението им чрез дистанционно управление.

Кенджиро Фукуда и неговият екип от Лабораторията за тънкослойни устройства в японския изследователски гигант Riken разработиха гъвкав филм от слънчеви клетки с дебелина 4 микрона, около 1/25 от ширината на човешки косъм, който може да се побере върху насекомото.

Филмът позволява на хлебарката да се движи свободно, докато слънчевата клетка генерира достатъчно енергия за обработка и изпращане на насочени сигнали към сетивните органи на задните части на буболечката.

Работата се основава на предишни експерименти за контрол на насекомите в Технологичния университет Нанянг в Сингапур и може един ден да доведе до създаването на насекоми-киборги, които могат да влизат в опасни зони много по-ефективно от роботите.

„Батериите в малките роботи се изтощават бързо, така че времето за изследване става по-кратко“, казва Фукуда. „Основно предимство (на насекомото – киборг) е, че когато става въпрос за движение на насекомо, необходимото електричество далеч не е толкова много.“

Фукуда и неговият екип избраха мадагаскарски съскащи хлебарки за експериментите, защото те са достатъчно големи, за да носят оборудването и нямат крила, които да пречат. Дори когато раницата и филмът са залепени за гърба им, буболечките могат да преминат през малки препятствия или да се изправят сами, когато се обърнат.

Изследването все още има да извърви дълъг път. В скорошна демонстрация, изследователят на Riken Юджиро Какей използва специализиран компютър и безжичен Bluetooth сигнал, за да каже на хлебарката – киборг да завие наляво, карайки я да се катери в тази обща посока. Но когато даде „правилния“ сигнал, буболечката се въртеше в кръг.

Следващото предизвикателство е миниатюризирането на компонентите, така че насекомите да могат да се движат по-лесно и да се даде възможност за монтиране на сензори и дори камери. Какей каза, че е конструирал киборг – раницата с части на стойност 5000 йени ($35), закупени от известния електронен квартал Акихабара в Токио.

Раницата и филмът могат да бъдат премахнати, което позволява на хлебарките да се върнат към живот в терариума на лабораторията. Насекомите узряват за четири месеца и е известно, че живеят до пет години в плен.

Освен буболечките за спасяване при бедствия, Фукуда вижда широки приложения за филма от слънчеви клетки, съставен от микроскопични слоеве от пластмаса, сребро и злато. Филмът може да бъде вграден в дрехи или лепенки за кожата за използване при наблюдение на жизнените показатели.

В слънчев ден чадър, покрит с материала, може да генерира достатъчно електричество, за да зареди мобилен телефон, каза той.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Технологии

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори