Откриха неизвестен прародител на човека

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В Южна Африка е открит нов вид човешки прародител. Макар че повечето древни Homo са известни по един-два фосила, учените успели да открият в труднодостъпна пещера стотици кости.

За това откритие авторите разказали на страниците на сп. eLife и на пресконференция в Магалисбург (ЮАР), съобщава Associated Press.

Пещерата, разположена на 45 километра от Йоханесбург, била открита от антрополога Лий Бергер (Lee Berger) през 2013 година. За две години учените успели да открият повече от 1550 кости, принадлежали поне на 15 древни човешки предци. Новият вид хоминиди бил наречен Homo naledi, в чест на пещерния комплекс Диналеди.

Това същество се отличава с уникално смесени черти, характерни за различни видове, отдалечени един от друг от стотици хиляди години еволюция. Костите на таза и плещите по анатомично устройство напомнят костите на австралопитека, възникнал преди 4 млн. години. Устройството на стъпалата е същото, както на съвременния човек (освен това, че южноафриканският хоминид е бил изправен). Но обемът на мозъка на Homo naledi е бил двойно по-малък, отколкото на Homo sapiens.

"Скелетът", разположен в центъра на снимката, е съставен от елементи от различни скелети. Масата, върху която са разположени костите, е широка 120 см. © eLife

Скелетът, разположен в центъра на снимката, е съставен от елементи от различни скелети. Масата, върху която са разположени костите, е широка 120 см. © eLife

Остават неразгадани две ключови загадки, подчертава Бергер. Първо, неизвестна е възрастта на костите. Ако Homo naledi е живял преди около три милиона години, то необичайните му черти отразяват разнообразие от пътища, по които е вървяла еволюцията в епохата на възникването на рода Homo.

Ако костите се окажат значително по-млади, то Homo naledi ще стане уникален пример за същество, съхранило примитивните черти на своите предци за стотици хиляди години и станало истинско „живо изкопаемо“.

Второ, не е ясно как костите са попаднали в далечната пещера през тесен проход от 17,8 сантиметра. Най-очевидното обяснение (че наледите са погребвали своите починали близки) се оказва сензационно – досега никой не е предполагал съществуването на погребални обреди и вярвания при толкова примитивни хоминиди.

Но съществува вероятност, че кости са били хвърлени в далечната пещера и от други Homo, живели на тази територия хилядолетия по-късно.

Освен това далеч не всички изследователи са съгласни с Бергер в това, че той е открил нов вид Homo. Джефри Шварц (Jeffrey Schwartz) от Питсбъргския университет посочва, че представените кости принадлежат поне на два различни вида. Тим Уайт (Tim White) от Калофорнийския университет в Бъркли смята, че останките на Homo naledi принадлежат на обикновен Homo erectus.

Категории на статиите:
Антропология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори